Finansiranje energetskih projekata – od solarne energije do fosilnih goriva

U ugovorenim projektima čiste energije 2022. godine prednjačili su Francuska, Italija, Japan, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države. Fosilna goriva i dalje dominiraju energetskom mešavinom sa najvećim pojedinačnim doprinosom globalnom energetskom sektoru, sa 65 projekata elektrana na fosilne izvore ugovorenih prošle godine, ukupnog kapaciteta 46,6 GW.

Na svetsku elektroenergetsku mrežu prošle godine je dodato skoro 66 GW nove snage u obnovljivim izvorima energije, sa snažnom dominacijom solarnih elektrana.

To uključuje izgradnju 128 kopnenih vetroelektrana, šest vetroelektrana na moru, 159 solarnih elektrana, 10 projekata energije iz otpada, 17 projekata biomase i 15 hidroelektrana.

Neophodan brži tempo

Ipak, može se zaključiti da bi tempo implementacije projekta morao da bude puno brži kako bi se dostigao neto-nulti cilj za 2050. godinu. To smatra Veće za energetsku industriju (Energy Industries Councic – EIC), vodeće svetsko trgovinsko udruženje za energiju, koje je upravo objavilo svoj godišnji izveštaj sa fokusom na veće realizovane i planirane projekte. EIC je vodeće trgovinsko udruženje u energetskoj industriji, osnovano 1943. godine, s članstvom od preko 800 kompanija koje pokrivaju sve energetske sektore.

Izveštaj EIC-a o globalnim operativnim troškovima, objavljen početkom marta, otkriva da je ukupno 335 većih zelenih projekata u obnovljivim izvorima energije stavljeno na mrežu u 2022. godini. Izveštaj pokriva više od 40.000 projekata u 130 zemalja, kao i ugovorene i realiziovane energetske projekte, ali ne navodi projekte u Rusiji, Kini i Severnoj Koreji.

Veliki doprinos solarnih elektrana

Zemlje koje su prednjačile u ugovorenim projektima čiste energije 2022. godine su Francuska, Italija, Japan, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države. Solarna energija je prošle godine, u poređenju sa ostalom zelenom energijom, najviše dodala – 25,7 GW u 159 projekata na mrežu. Španija je ostvarila najviše dodane snage ili 1,8 GW u 21 solarnoj elektrani izgrađenoj prošle godine. Razvoj solarne energije u toj zemlji je rapidan – 2019. ugovoreno je 848 MW, a već 2020. 3,7 GW.

Izveštaj, koji pokriva široku lepezu energetskih projekata širom sveta, otkriva da po dodatnoj snazi posle solarne energije slede projekti vetroelektrana na moru i kopnu. Šest vetroparkova na moru puštenih lane na mrežu ima snagu 3,7 GW, s velikom dominacijom Velike Britanije, dok je 128 kopnenih vetroelektrana stavljenih na mrežu imalo snagu 22 GW. Polovina kopnenih projekata ili 5,5 GW izgrađeno je u Evropi.

Značajan hidroenergetski projekat u Etiopiji

U 2022. godini izgrađeno je 17 elektrana na biomasu, snage 980 MW, a više od dve trećine izgrađeno je u Brazilu, koji je u 10 projekata dodao 616 MW snage. Globalno je ugovoreno 200 MW elektrana na otpad, najviše u Velikoj Britaniji, a najsnažnija elektrana toga tipa, kapaciteta 4.000 tona otpada dnevno, puštena je u pogon u Vijetnamu, snage 75 MW, stoji u izveštaju EIC-a.

Od prošle godine je na mreži i 15 hidroenergetskih projekata, snage 13,8 GW. Najveći projekt ugovoren je u februaru u Etiopiji, snage 6,450 MW, koji se sastoji od 14 jedinica po 400 MW i dve jedinice od 375 MW. Ime tog zaista impresivnog gravitacijskog projekta je The Grand Ethiopian Renaissance Dam, poznata i kao Milenijska brana. Sistem se gradi od 2011. godine i uskoro bi trebalo da bude završen i pušten u pogon. Međutim, još nije rešeno korišćenje vode Plavog Nila s Egiptom i Sudanom, koji strahuju od ekoloških posledica, odnosno suše.

Dominacija fosilnih goriva

Fosilna goriva i dalje dominiraju energetskom mešavinom i ostaju najveći pojedinačni doprinos globalnom energetskom sektoru, sa 65 projekata elektrana na fosilne izvore ugovorenih 2022. godine, ukupnog kapaciteta od 46,6 GW. Ulaganje u elektrane na fosilna goriva je ipak u padu, u odnosu na rekordnu 2018. godinu, kada je na mrežu stavljeno više od 80 GW.

Najsnažnija elektrana tipa CCGT snage 2,6 GW izgrađena je na Tajlandu i u oktobru je stavljena na mrežu, dok je Indonezija lani ugovorila 7,7 GW u 10 novih elektrana.

Evropa predvodi u vodoniku

Evropa je globalno vodeća u projektima vezanim zavodonik — Holandija, Nemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo — ali ima projekata i u Australiji, Severnoj Americi, Južnoj Americi i Aziji, za koje će tenderi biti raspisani u prvoj polovini 2023. godine.

Na primer, prošle godine je u Južnoj Americi izgrađena pilot elektrana na vodonik u Punta Arenasu u Čileu, kojoj električnu energiju obezbeđuje vetroenergija iz Cabo Negra. Reč je o projektu pod komercijalnim nazivom Hari Oni Green Hydrogen Pilot Projekt. PEM elektrolizator pokreće 3,4 MW vetroturbina, proizvodeći zeleni vodonik koji se skladišti pod pritiskom. Energetski kablovi kapaciteta 13 kV u dužini 8,8 km povezaće elektranu sa elektroenergetskom mrežom.

Skladištenje energije

Vodonik i ugljen-dioksid uhvaćen iz vazduha biće korišćeni za proizvodnju 3,9 tona zelenog metanola dnevno. Veći elektrolizatori uskoro će doći na mrežu u Španiji, Danskoj, Nemačkoj i Kini, a za najmanje 24 projekta bi trebalo da se ove i iduće godine donese konačna odluka o finansiranju (FID).

Takođe, prošle godine su ugovorena 43 nova projekta skladištenja energije. Više od polovine biće realizovano u Sjedinjenim Američkim Državama, u 22 projekta, snage 2,3 GW. Kalifornija prednjači u skladištenju, snage 350 MW. Više od 200 CCUS (carbon capture utilisation and storage) projekata najavljeno je globalno od 2020. godine i očekuje se da će se kapitalna izdvajanja u toj industriji gotovo udvostručiti, sa sadašnjeg nivoa, na 41 milijardu dolara do 2035. godine.

Nedostatak proizvodnih kapaciteta

„Svetu je potreban uravnotežen i raznolik energetski miks koji odgovara na izazove energetske sigurnosti i pristupačnosti, a istovremeno daje prioritet održivosti. Iako postoji obećavajući niz projekata obnovljive energije, kao što pokazuju podaci EIC-a, globalni lanac snabdevanja možda nema kapacitete ili sposobnosti potrebne za realizaciju ovih projekata i postizanje klimatskih ciljeva. Naši podaci pokazuju da postoje planovi za dodatak 140 GW vetroelektrana na moru do 2035. godine, kaže Neil Golding, EIC-ov rukovodilac Odeljenja za istraživanje tržišta.

Međutim, kako objašnjava, postizanje tih ciljeva zahtevaće značajne promene u lancu snabdevanja, uključujući izgradnju dovoljnog kapaciteta za proizvodnju turbina i kablova, kao i stvaranje uslova za bržu realizaciju. Takođe, to se odnosi i na druge sektore koji moraju da naprave slične promene, relevantne za svoju industriju.

Izvor: Energetika

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti