Energetskog kolapsa

Finska se protivi uvođenju novih cena za struju

Cene električne energije u Finskoj, prošle godine znatno su porasle, naročito nakon početka rata u Ukrajini. Dobijena energetska kriza postala je „zlatna koka” za proizvođače električne energije.

Sistem energetskog tržišta Evropske unije, snosiće krivicu za vrlo visoke račune za struju koji su isporučeni potrošačima prošle godine, budući da su velika preduzeća ostvarila neočekivano velike zarade, a da su troškovi proizvodnje ostali niski, potvrdila je istraga Finskog preduzeća za radiodifuziju YLE u svom obaveštenju.

Cene električne energije u Finskoj, prošle godine su znatno porasle, naročito nakon početka rata u Ukrajini. Prosečna cena električne energije porasla je sa 3.5 centi po kWh, pre rata, na 25 centi po kWh u razmaku od šest meseci od jula do decembra 2020. godine.

„Dobijena energetska kriza (rat u Ukrajini) postala je „zlatna koka” za proizvođače električne energije, budući da su troškovi proizvodnje ostali isti”, rekao je Peter Lund, professor fizike sa Univerziteta Alto, za portal YLE i dodao da je glani krivac za novonastalu situaciju Evropska unija i njen sistem energetskog tržišta.

Krivac je Evropska unija

Imajući u vidu da je proizvodnja energije iz fosilnih goriva znatno skuplja, pa tako i određuje cene, krajni potrošači ostaju lišeni električne energije koja se proizvodi uz pomoć solarnih panela, energije vetra i hidroelektrana. Ipak znajući da su ostali troškovi proizvodnje ostali niski, veliki energetski sistemi ostvarili su velike zarade, pokazalo je istraživanje YLE.

Upoznata sa novom energetskom situacijom Finska je zajedno sa Nemačkom, Danskom, Estonijom, Litvanijom, Luksemburgom i Holandijom, ustala u odbranu sistema energetskog tržišta u Evropskoj uniji i njegovu praksu marginalnih cena, prenosi Euroaktiv.

Izvor: Energetika-net.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti