Finski Gasum postavio ambiciozan plan za biogas

Finska kompanija Gasum trenutno proizvodi biogas u 17 postrojenja u Finskoj i Švedskoj iz različitih sirovina kao što su otpadni mulj, stajnjak i biootpad. Smanjenje emisija korišćenjem biogasa u odnosu na korišćenje fosilnih goriva iznosi u proseku čak 90 odsto.

Finska energetska kompanija Gasum postavila je novi ambiciozni cilj da do 2027. godine stavi godišnje 7 TWh biometana na nordijsko tržište. To znači značajna ulaganja u povećanje sopstvene proizvodnje biogasa, kao i nabavku više biogasa od pouzdanih partnera. Gasum je prošle godine isporučio kupcima 1,7 TWh biogasa, a prvo od pet planiranih postrojenja je već u gradnji.

Gasum trenutno proizvodi biogas u 17 postrojenja u Finskoj i Švedskoj iz različitih sirovina kao što su otpadni mulj, stajnjak i biootpad. Smanjenje emisija korišćenjem biogasa u odnosu na korišćenje fosilnih goriva iznosi u proseku čak 90 odsto. Finska, Švedska i Norveška zajedno trenutno proizvode oko 4 TWh biogasa godišnje. Danska je najveći proizvođač biogasa u nordijskom regionu sa oko 8 TWh proizvedenih godišnje.

Povećanje snadbevanja Gasuma na 7 TWh značilo bi kumulativno godišnje smanjenje od 1,8 miliona tona CO2. Gasum je prošle godine prodao 7,3 TWh zelenih sertifikata, što je povećanje od 18 odsto za godinu dana, saopštio je Bioenerdži Internešnal.

Izvor: energetika-net

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti