Folksvagen oprezno najavio kraj krize čipova

Kriza koja je izbila 2020. godine zbog pandemije koja je zahvatila celu planetu izazvala je neviđenu potražnju za čipovima, koje su uglavnom proizvodile kompanije sa Istoka. Taj deficit osetli su i zaposleni u fabrikama poznate nemačke kompanije Foksvagen, međutim, pronađena su rešenja i polako se nazire kraj krize.

Globalni deficit čipova zbog pandemije trgovinskih uskih grla teško je pogodio atomobilsku kompaniju Folksvagen. Kriza je izbila krajem 2020. godine, a najveći evropski proizvođač automobila tek je sada ugasio alarm.

Nema više neprijatnih uskih grla, rekao je direktor nabavke Folksvagena, Dirk Grose-Loheide. „U poslednjih šest do osam meseci proizvodnje nismo izgubili nijedno vozilo zbog nedostatka čipova.

Folksvagen još uvek sustiže isporuku vozila naručenih 2021-22. godine, koje kompanija nije mogla da sastavi jer nije bilo poluprovodnika. „Vratili smo se na nivo aktivnosti od pre početka krize“, dodao je jedan od menadžera kompanije.

Međutim, kašnjenja u isporuci nisu potpuno nestala. „Kriza poluprovodnika nije u potpunosti završena, ali sada imamo situaciju pod kontrolom“, rekao je Gros-Loheide.

Na primer, Folksvagen je počeo da kupuje problematične čipove direktno od proizvođača, zaobilazeći tako i dobavljače i kontrolu kvaliteta.

Pritom se ne radi nužno o skupim komponentama, kaže direktor nabavke Škode Karsten Schnake. „To apsolutno može biti važan deo koji košta samo nekoliko centi.“

Krajem prošle godine Folksvagen je potpisao ugovor o direktnoj nabavci sa 10 vodećih proizvođača čipova poput Infineona i NKSP-a, a stupio je u kontakt i sa ostalima, među kojima je i najveći, tajvanski proizvođač TSMC.

Takođe, Folksvagen od početka godine gomila čipove. To je jedna od lekcija pandemije: jeftinije je kupiti višak nego zaustaviti proizvodne trake, kao prošle i pretprošle godine, kaže direktor Grosse-Loheide.

Izvor: SEEbiz

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti