Fon der Lajen najavila porez na profit od fosilnih goriva

Evropska unija će pokrenuti „duboku i sveobuhvatnu reform” tržišta električne energije, rekla je u sredu predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. Osvrćući se na planove o porezu na neočekivane prihode i ograničenje prihoda, fon der Lajen je rekla da, iako profit nije nužno loša stvar, „pogrešno je ostvarivati izvanredne rekordne prihode i profite zahvaljujući ratu, na leđima naših potrošača”.

U svom godišnjem govoru o stanju Unije, održanom u zgradi Evropskog parlamenta u francuskom gradu Strazburu, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da je evropsko tržište dizajnirano po principu reda zasluga i da nije prikladno za trenutnu kriznu situaciju.

„Potrošači bi trebalo da iskoriste prednosti jeftinih obnovljivih izvora energije, tako da moramo da odvojimo dominaciju cene gasa od cene električne energije“ rekla je fon der Lajen.

Fon der Leien je, takođe, rekla da je došlo do prelaska korišćenja gasa iz gasovoda na povećanu upotrebu tečnog prirodnog gasa, ali da referentna vrednost koja se koristi na tržištu gasa (gasna berza TTF), nije prilagođena takvoj situaciji.

Evropska komisija će, prema njenim rečima, raditi na razvoju reprezentativnijeg merila za trgovanje, koje odražava ovu trenutnu energetsku situaciju. Fon der Leien je najavila da će ublažiti pritiske likvidnosti na dobavljače energanata izmenama pravila o kolateralima i preduzimanjem mera za ograničavanje nestabilnosti cena u toku dana.

Vrhunac energetske krize

Energetska kriza u snabdevanju i cenama u Evropi došla je do vrhunca ranije ovog meseca, pošto je Rusija na neodređeno vreme zaustavila dotok gasa u Evropu kroz ključni gasovod Severni tok 1.

Ministri energetike EU sastali su se u petak, kako bi razgovarali o planu u pet tačaka, koji uključuje ograničenje cene ruskog gasa, neočekivani porez na profit kompanija za fosilna goriva, ograničenje prihoda obnovljivih i nuklearnih kompanija, obavezan cilj za smanjenje upotrebe energije u vršnim satima za 5% i hitne kreditne linije za elektroprivrede.

Ruski predsednik Vladimir Putin zapretio je da će zanemariti postojeće ugovore i potpuno prekinuti snabdevanje Evrope energentima nakon što je plan objavljen.

Osvrćući se na planove o porezu na neočekivane prihode i ograničenju prihoda, fon der Lajen je rekla da, iako profit nije nužno loša stvar, „pogrešno je ostvariti izvanredne rekordne prihode i profite od rata i na leđima naših potrošača“.

Porez na dobit od fosilnih goriva obezbedio bi dodatnih 140 milijardi evra

„U ovim vremenima, profit se mora podeliti i usmeriti onima kojima je najpotrebniji”, rekla je ističući da se milioni domaćinstava i preduzeća širom Evropske unije bore sa rastom cena i da se plaše za budućnost.

Porez na dobit od fosilnih goriva obezbedio bi 140 milijardi evra (139,8 milijardi dolara) koje bi se podelile između država članica za podršku računa za energiju, dodala je ona.

Fon der Lajen je rekla da prioritet za evropski blok mora biti ukidanje zavisnosti od ruskog gasa, pri čemu je uvoz iz te zemlje već opao sa 40% prošle godine na 9% sada.

„Ovo neće biti dovoljno. Moramo da se diverzifikujemo dalje od Rusije do pouzdanih dobavljača kao što su Sjedinjene Države, Norveška, Alžir i drugi, kao i da više ulažemo u obnovljive izvore energije i LNG terminale”, poručila je Fon der Lajen.

Izvor: CNBC

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.