Fortuna nastavlja rad na Severnom toku 2

Ruski brod Fortuna započeo je rad na nastavku izgradnje gasovoda Severni tok 2 u vodama Danske, saopštio je operater projekta Nord strim 2 AG. Gasprom, koji ovaj gasovod gradi u partnerstvu sa više zapadnoevropskih energetskih kompanija, tako je u praksi potvrdio ono što su iz ove kompanije isticali više puta, da uprkos snažnom pritisku i američkim sankcijama nameravaju da završi Severni tok 2.

„Ruski brod Fortuna za postavljanje cevi u građevinskom koridoru u vodama Danske započeo je radove na obnavljanju izgradnje gasovoda Severni tok 2“, navodi se u saopštenju operatera projekta Nord strim 2 AG, koje je danas preneo Sputnjik, uz napomenu da se radovi odvijaju u skladu sa dobijenim odobrenjima.

Fortuna je u rejon nedovršenog dela Severnog toka 2, južno od danskog ostrva Bornhol, stigla 22. januara.

I drugi ruski brod za postavljanje cevi, Akademik Čerski, koji bi mogao biti uključen u završetak gasovoda Severni tok 2, stigao je u nemačku luku Vismar, pokazali su 23. januara podaci globalnog sistema za pozicioniranje plovila Marin trefik.

Brod se pre toga više od nedelju dana nalazio u blizini Kalinjingrada, a 21. januara je krenuo put Vismara.

Projekat Severni tok 2 podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. Gasprom, koji ovaj gasovod gradi u partnerstvu sa više zapadnoevropskih energetskih kompanija, tako je u praksi potvrdio ono što su iz ove ruske kompanije isticali više puta, da uprkos snažnom pritisku i američkim sankcijama namerava da završi Severni tok 2.

Sjedinjene Američke Države uvele su 19. januara sankcije brodu Fortuna, koji učestvuje u izgradnji gasovoda Severni tok 2, kao i vlasniku broda, kompaniji KVT-RUS, saopštilo je Ministarstvo finansija SAD.

Sankcije su uvedene u skladu sa Zakonom o suprotstavljanju američkim protivnicima putem sankcija (CAATSA)

Nemci ne podržavaju sankcije SAD protiv Rusije

Koordinator nemačke vlade za poslove sa Rusijom Johan Zathof i predstavnik Socijaldemokratske partije, člana vladajuće koalicije, izjasnio se protiv novih sankcija Rusiji i pozvao da se sudbina Severnog toka 2 ne povezuje sa hapšenjem Alekseja Navaljnog.

Zathof je dao intervju za list Zarbriler cajtung koji će biti objavljen sutra (u ponedeljak). U odlomku iz intervjua, koji je objavljen u nedelju, Zathof je prokomentarisao odnose sa Rusijom. On smatra da nema potrebe za uvođenjem novih sankcija Rusiji, jer „to ne rešava probleme“. Osim toga, koordinator je prokomentarisao da se sudbina Severnog toka 2 ne povezuje sa hapšenjem Navaljnog jer kako je rekao, „ove dve teme nisu međusobno povezane“.

Ako odustane od ruskog gasovoda Nemačkoj preti sud

Ukoliko bi Berlin u ovom trenutku obustavio projekat izgradnje gasovoda Severni tok 2, Nemačka bi se susrela sa sudskim procesom i određenim gubicima, izjavila je ministarka ekologije te zemlje Svenja Šulce.

Kako je rekla, odluka o izgradnji ovog gasovoda je bila doneta pre mnogo godina, a trenutno se projekat nalazi u poslednjoj fazi budući da je Severni tok 2 praktično izgrađen i odobren iz pravnog aspekta.

„Međutim, ukoliko bi mi sada obustavili projekat, naneli bi sebi štetu i najverovatnije bi se susreli sa sudskim procesima“, istakla je ona, prenosi RND.

Nemačka vlada: Severni tok 2 je ekonomski projekat

Nemačka vlada zna za nove američke sankcije protiv Severnog toka 2, Berlin se pridržava prethodnog stava o ovom projektu, izjavila je zamenica portparola nemačke vlade Martina Fic.

„Primili smo k znanju najnovije događaje (sankcije protiv Fortune). Naš stav o eksteritorijalnim sankcijama ostaje nepromenjen, to smo već više puta izjavljivali. O završetku Severnog toka 2 naš stav ostaje isti – ovo je ekonomski projekat. Pitanja o trenutnoj situaciji i daljim planovima treba poslati operaterima projekta“, rekla je Ficova na brifingu.

Nemačka vlada ranije je više puta izjavljivala da odbacuje eksteritorijalne sankcije, a sam projekat Severni tok 2 smatra komercijalnim, a ne političkim.

Prema rečima portparola nemačkog Ministarstva spoljnih poslova Andrea Zasea, američka ambasada u Berlinu obavestila je tokom video-konferencije zvanični Berlin o sankcijama, a obaveštenje je dobila i ambasada Nemačke u Vašingtonu

Gasprom – Nećemo odustati od Severnog toka 2

Projekat Severni tok 2 je pod snažnim sankcionim pritiskom, ali Gasprom namerava da ga završi, saopštio je glavni menadžer kompanije tokom pres-konferencije. Istovremeno, Istočni komitet nemačke privrede usprotivio se pokušajima da se obustavi realizacija projekta, upozoravajući na posledice.

„Što se tiče Severnog toka 2, kao što znate, projekat je pod snažnim sankcionim pritiskom, stoga smo prilično ograničeni što se tiče komentara o načinu njegove realizacije. Mogu potvrditi da Gasprom namerava da završi taj projekat, da izgradi gasovod i da njime isporučuje gas svojim evropskim potrošačima“, rekao je predstavnik kompanije.

On je, takođe, saopštio da Gasprom namerava da zadrži vodeću poziciju na gasnom tržištu u Evropi i planira širenje kompanije u Azijsko-pacifičkom regionu, uključujući Kinu.

Istočni komitet nemačke privrede protiv obustavljanja projekta

Istočni komitet nemačke privrede, koji uključuje firme koje posluju sa zemljama iz Istočne Evrope i Rusije, usprotivio se pokušajima da se obustavi realizacija projekta Severni tok 2.

Prema mišljenju predstavnika komiteta, to može dovesti do poskupljenja električne energije i na kraju bi se moglo negativno odraziti na oživljavanje ekonomije nakon krize izazvane pandemijom virusa korona.

„Samo snažna ekonomija, konkurentna na globalnom nivou, u stanju je da povrati ogromne gubitke nakon krize izazvane virusom korona, i da realizuje ambiciozne ciljeve u okviru Zelenog dogovora“, rekao je predsednik Istočnog komiteta Oliver Hermes.

On je istakao da Severni tok 2 u budućnosti može isporučivati vodonik, koji se smatra ekološki prihvatljivijim izvorom energije od prirodnog gasa.

„Bilo bi kratkovido, kako sa stanovišta zaštite klime, tako i sa ekonomske tačke gledišta, obustaviti skoro završen projekat vredan više milijardi dolara, i na taj način konačno dati inicijativu političkom uticaju“, precizirao je Hermes istovremeno kritikujući nemačke političare koji pozivaju da se prekine izgradnja gasovoda, rekavši da političari, koji pokušavaju da zakonski okvir podrede globalnoj političkoj klimi, stupaju na tanak led.

Prema rečima Hermesa „površne“ su i kontradiktorne izjave da Berlin postaje zavistan od Moskve u slučaju isporuka gasa Severnim tokom 2 i da on Nemačkoj nije potreban.

On je zaključio da će gas iz SAD naneti više štete životnoj sredini, a i Nemačku će koštati više.

Izvor: Sputnjik

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.