Francuska neće američki gas iz škriljaca

Zbog trgovinskih sporova Evrope i SAD, kao i sve veće zabrinutosti za zaštitu životne sredine francuska vlada je zatražila od Endžija da ne potpisuje ugovor za kupovinu američkog LNG-a iz škriljaca.

Francuska vlada zatražila je od energetske kompanije Endži (Engie) da zaustave potpisivanje ugovora o uvozu utečnjenog prirodnog gasa iz SAD, vrednog više milijardi dolara, navodeći kao razlog brigu zbog ugrožavanje životne sredine eksploatacijom gasa iz škriljaca, rekao je izvor upoznat s tim pitanjem, prenosi Rojters.

Endži je ugovor trebalo da sklopi sa Nekst Dekade Korp NEKST.O (NektDecade Corp NEKST.O), koji treba da odluči hoće li nastaviti s planovima za izgradnju postrojenja Rio Grande u Teksasu za izvoz LNG-a i ako bude raskinula sporazume sa potencijalnim kupcima.

Ova intervencija francuske vlade dolazi usred sve veće pažnje i zahteva da se kontrolišu efekti proizvodnje gasa iz škriljaca metodom frakinga – njihov uticaj na klimatske promene i emisija metana, posebno kod američkih proizvođača.

Treba reći da su u pozadini ove intervencije francuske vlade verovatno i trgovinski sporovi između Evrope i Sjedinjenih Država, pri čemu Pariz i Vašington učestvuju u odmazdi zbog planova oporezivanja velikih digitalnih kompanija, na primer.

Projekat "nije usklađen sa francuskim ekološkim projektom i ekološkom vizijom", saznaje Rojters, otkivajući da je zahtev stigao iz francuskog ministarstva ekonomije.

Džesika Šimanski, portparolka američkog Ministarstva energetike, koja promoviše izvoz LNG-a, rekla je da bi bilo „kratkovido i uskogrudo odlagati LNG projekte zbog političkog stava“. Takav potez „preti da ometa ekološki napredak koji smo postigli koristeći američki prirodni gas“.

Predviđajući moguća rešenja analitičari kažu da bi pobeda demokratskog predsedničkog kandidata Džoa Bajdena na američkim izborima 3. novembra povećala šanse za dogovor Endžia i Nekst Dekadea. Očekuje se da će Bajden, ukoliko pobedi, doneti nove propise o emisijama iz energetske industrije, što bi moglo ublažiti zabrinutost francuskih regulatora.

Portparol kompanije Endži, koja je u delimičnom vlasništvu francuske države, otkrila je kako je odbor kompanije 30. septembra odlučio da sebi da više vremena za proučavanje ugovora sa Nekst Dekade, rekavši da „projekat zahteva detaljnije ispitivanje“.

Ali, ona je odbila da komentariše da li je to usledilo nakon zahteva države. Ni francuska vlada nije imala neposredan komentar.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti