Francuska nuklearna flota će se suočiti sa velikim problemima ove zime

Više od polovine nuklearnih reaktora EDF-a je poslednjih meseci zatvoreno zbog problema sa korozijom, održavanjem i tehničkim problemima, delimično zahvaljujući ekstremnim toplotnim talasima i kašnjenjima u popravci usled pandemije Kovida. Proizvodnja električne energije u Francuskoj je pala na skoro 30-godišnji minimum. Većina nuklearnih reaktora bi trebala da bude ponovo uključena pre zime, najavljuje EDF kojim rukovodi Francuska država.

Francuska se suočava sa teškom zimom u pogledu energetske situacije , kažu energetski analitičari, jer duboko ukorenjeni problemi sa njenom nuklearnom  energetskom strategijom postavljaju ozbiljna pitanja o njenoj spremnosti za hladnije mesece.  Francuska proizvodi oko 70% svoje električne energije iz nuklearne flote od 56 reaktora, kojima upravlja državna kompanija EDF.

To čini Francusku domom najveće svetske flote nuklearnih reaktora posle SAD i trebalo bi da je osigura da manje bude izložena dramatičnom smanjenju isporuke ruskog gasa od svojih suseda.

Međutim, više od polovine nuklearnih reaktora EDF-a je poslednjih meseci zatvoreno zbog problema sa korozijom, održavanjem i tehničkim problemima, delimično zahvaljujući ekstremnim toplotnim talasima i kašnjenjima u popravci usled pandemije Covida. Prekidi su doveli do toga da je proizvodnja električne energije u Francuskoj pala na skoro 30-godišnji minimum, baš u trenutku kada se Evropska unija suočava sa najgorom energetskom krizom u poslednjih nekoliko decenija.

EDF obećava aktivnost svih nuklearnih reaktora ove zime

„Smatram da je nuklearna situacija Francuske zaista zanimljiva jer vam jednostavno pokazuje sve prednosti i nedostatke nuklearne energije“, rekao je Norbert Riker, šef ekonomije i istraživanja nove generacije u Džulius Beru.

Francuska ministarka energetike Agnes Panier-Runaker rekla je prošlog meseca da je EDF posvećen ponovnom pokretanju svih svojih nuklearnih reaktora ove zime, preneo je Rojters, pri čemu će se zatvoreni reaktori ponovo otvarati svake nedelje od oktobra.

Francuski mrežni operater RTE je u međuvremenu navodno rekao da ne postoji rizik od potpunog nestanka struje ove zime, ali se ne mogu isključiti neki prekidi struje tokom perioda najveće potražnje.

„Većina nuklearnih elektrana bi trebalo da bude ponovo uključena pre zime, dakle do novembra ili decembra. Dakle, ako verujete francuskom mrežnom operateru, stvari će biti u redu“, rekao je Riker.
Francuska ove godine kupovala dosta električne energije

Cene električne energije u Francuskoj su se ovog leta popele na niz istorijskih maksimuma, dostižući vrhunac na zapanjujućem nivou od oko 1.100 evra (1.073 dolara) po MWh krajem avgusta. Analitičari strahuju da bi se zemlja mogla boriti da proizvede dovoljno električne energije iz svojih nuklearnih eelektrana da podrži svoje potrebe i potrebe svojih suseda u narednim mesecima.

Podvlačeći strukturne probleme u nuklearnoj floti zemlje, Francuska ne samo da je ove godine izgubila poziciju najvećeg evropskog izvoznika električne energije, već je i, što je neverovatno, zapravo uvezla više električne energije nego što je izvezla.

Podaci energetskih analitičara pokazuju da je Švedska zauzela prvo mesto kao najveći evropski neto izvoznik električne energije tokom prvih šest meseci 2022. Produženi prekidi u nuklearnoj floti Francuske doveli su do prepolovljenja izvoza zemlje u odnosu na isti period prošle godine.

Da bi kompenzovala, Francuska je uvozila skupu struju iz Velike Britanije, Nemačke, Španije i drugih.

„Zahvaljujući tržištu, zahvaljujući dalekovodima koje imamo, Evropa je spasila Francusku od velikog nestanka struje“, rekao je Riker.

„Velika Britanija, Nemačka, Španija i donekle Švajcarska su se umešale. Dakle, za mene je protekli mesec zaista otkrio neke političke razgovore koji nisu uvek bili objektivni“, dodao je on, misleći na razgovor o nuklearnoj energiji kao klimatskom rešenju među političarima.

Francuska ograničava cenu struje

U pokušaju da zaštiti domaćinstva i preduzeća u narednim mesecima, administracija predsednika Emanuela Makrona prošlog meseca je objavila planove da ograniči povećanje cena struje i gasa na 15% sledeće godine.

To predstavlja značajan skok u odnosu na ovu godinu kada je dodatni trošak električne energije za kuće i mala preduzeća ograničen na 4% i gas na 0%.

Mujtaba Rahman, generalni direktor za Evropu u konsultantskoj kompaniji Eurazia Grup, rekao je da će proširene subvencije — najizdašnije u EU — verovatno povećati poteškoće francuske vlade u suočavanju sa fiskalnim i budžetskim bitkama.

„Vladin program pomoći će zavisiti od dva faktora“, rekao je Rahman. „Prvo, uspeh vladinog programa štednje energije (koji će biti dobrovoljan za domaćinstva i obavezan za javna tela i industriju). Drugo, vremenski uslovi. Oštro hladna zima nakon oštro sušnog i vrelog leta testirala bi snabdevanje električnom energijom u zemlji do krajnjih granica.“

Evropa ne odustaje od nuklerarne energije

Nemačka, koja je prvobitno planirala da zatvori svoja tri preostala reaktora do kraja godine, odlučila je da odloži postupno ukidanje nuklearne energije kako bi obezbedila zalihe energije ove zime. U međuvremenu, Velika Britanija nastoji da poveća proizvodnju nuklearne energije, a EU je nuklearnu energiju uvrstila na svoju listu „zelenih“ investicija.

U onome što je široko viđeno kao zaokret u politici, Makron je u februaru najavio svoju nameru da Francuska izgradi najmanje šest novih nuklearnih reaktora u decenijama koje dolaze, sa opcijom za još osam. Na početku svog predsedništva, Makron se obavezao da će smanjiti udeo nuklearne energije u energetskom miksu zemlje.

Preokret je kontroverzno stavio nuklearnu energiju u centar pokušaja Francuske da postigne neutralnost ugljenika do sredine veka.

Zagovornici nuklearne energije tvrde da ona ima potencijal da igra glavnu ulogu u pomaganju zemljama da generišu električnu energiju, dok istovremeno smanjuju emisije ugljenika i smanjuju njihovo oslanjanje na fosilna goriva.

Međutim, za kritičare, nuklearna energija je skupa distrakcija bržim, jeftinijim i čistijim alternativama. Umesto toga, grupe za ekološke kampanje tvrde da tehnologije poput vetra i sunca treba da budu prioritet u planiranom prelasku na obnovljive izvore energije.

Izvor: CNBC

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti