Francuska uvodi „vremensku prognozu“ za struju

Građani Francuske će stalno biti obaveštavani o opterećenju elektromreže. Kad se upali „crveni alarm“, trebalo bi hitno da prištede struju kako ne bi bilo nestanaka tokom zime. Veliki problem su zastarele nuklearke.

Francuska pred zimu uvodi izveštaje o stanju električne energije u zemlji koji će podsećati na vremensku prognozu. Na televiziji, nakon uobičajene vremenske prognoze ili u pauzi između emisija, biće saopštavane informacije o opterećenju elektromreže sa zelenim, žutim i crvenim simbolima.

Taj „semafor“ je deo nacionalnog plana uštede energije koji vlada predstavlja ovog četvrtka, izvestio je list Le Parisien.

Država se nada da će na ovaj način dopreti do osamdeset odsto ljudi u Francuskoj kako bi uticala na potrošnju električne energije. U zavisnosti od boje na „energetskom semaforu“, stanovništvo bi trebalo da zna da li i koliko mora da štedi, kako bi se izbegli eventualni nestanci struje.

Nacionalna elektroenergetska kompanija RTE takođe objavljuje informacije o očekivanom opterećenju električne mreže na internetu pod motom „écoWatt“.

Polovina nuklearnih elektrana van stroja

Zelena boja označava da su potrošnja i proizvodnja struje u ravnoteži, žuta da je sistem opterećen, a crvena da postoji opasnost od nestanka struje ukoliko se potrošnja ne obori.

Od građana se traži da smanje potrošnju između 8 i 12 časova, kao i između 18 i 20 sati, recimo tako što će mašinu za veš ili rernu uključiti u drugo vreme.

Strah od manjka struje u Francuskoj, čije se snabdevanje u večikoj meri temelji na nuklearnoj energiji, dolazi zbog problema sa zastarelim reaktorima. Polovina od 56 nuklearnih elektrana trenutno je van mreže zbog održavanja.

Francuska se oslanja i na snabdevanje električnom energijom iz Nemačke, zauzvrat želi da pomogne susedu u snabdevanju gasom. Osim toga, pretposlednja francuska elektrana na ugalj, Loren blizu nemačkog Zarbrikena, ponovno je puštena u rad, navodno privremeno.

Izvor: DW

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti