Francuska više nije najveći evropski izvoznik struje, pretekla je Švedska

Dok se bori sa dugim prekidima rada svojih nuklearnih reaktora, Francuska je izgubila titulu najvećeg evropskog neto izvoznika struje.

Pozicija Francuske dramatično se promenila u odnosu na 2021, jer je u prvoj polovini godine morala da uvozi više energije nego što izvozi, pokazali su podaci kompanije Enapsis koji se bavi analizom podataka u energetici.

Istovremeno se Švedska popela na vrh liste najvećih evropskih izvoznika električne energije koju većinom izvozi u Finsku i Dansku.

Najveći deo švedskih isporuka struje dolazi iz nuklearne energije, hidroenergije i biogoriva. Isporuke vetroenergije rastu dok proizvodnja iz nafte pada, pokazuju podaci Međunarodne agencije za energetiku.

„Švedski uspon do vrha liste izvoznika više je povezan sa prelaskom Francuske sa pozicije neto izvoznka na poziciju neto uvoznika ranije ove godine“, naveo je Enapsis, preneo je AFP.

Obično 56 francuskih nuklearnih reaktora čini zemlju ključnim izvoznikom, međutim, produženi prekidi rada znače da je na raspolaganju samo oko polovine reaktora. To je dovelo do najviših cena u regionu i do toga da Francuska nabavlja značajne količine energije iz drugih zemalja, dodajući tako dodatni pritisak na evropsku energetsku krizu.

Francuske nuklearne elektrane ne daju očekivane rezulate

Francuske nuklearne elektrane su kičma evropskog energetskog sistema ali postaju sve nepouzdanije i otežavaju snabdevanje u susednim zemljama koje su se oslanjale na francusku energiju.

Toplotni talas širom Evrope predstavlja dodatni pritisak. Naime, regulatori su dali privremeno izuzeće za pet nuklearnih elektrana za ispuštanje tople vode u reke, čime mogu da se krše ekološki standardi dok se zemlja bori sa energetskom krizom.

Vlada Francuske takođe je saopštila da i dalje stoji iza odluke da se EDF natera da prodaje više svoje nuklearne energije konkurentima uz popust jer je ta mera preduzeta u širem interesu potrošača u uslovima rasta cena energije.

Francuska je u prvih šest meseci 2022. izvezla 16,4 teravat sati ali je uvoz udvostručen na 18,9 teravat sati, tako da je bila neto uvoznik 2,5 teravat sati.

Prema Blumbergovim kalkulacijama na osnovu podataka operatora mreže RWE, 10. avgusta su francuski nuklearni reaktori radili sa 50% kapaciteta, kao i dan ranije.

U posmatranom periodu neto izvoz električne energije povećale su i Nemačka i Velika Britanija, uglavnom kao odgovor na tražnju Francuske.

Cene energije u Nemačkoj i Francuskoj poslednjih dana su dostigle rekorde. Britanija je identifikovala smanjenje izvoza iz Francuske kao ključno za bezbednost snabdevanja tokom predstojeće zime.

U međuvremenu je ukupan švedski neto izvoz u prvoj polovini 2022. dostigao 16 teravat sati, pokazao je izveštaj.

Drugi po veličini evropski neto izvoznik bila je Nemačka sa 15,4 teravat sati ili dvostruko više nego u isto vreme 2021.

Najveći neto uvoznik ostala je Italija koja je u posmatranom periodu nabavila 22 teravat sata, uglavnom od Švajcarske i Francuske.

Izvor: Euractiv.rs

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti