Evropska energetska kriza

G20 ulažu više u fosilna nego zelena goriva

Zemlje G20 uložile su prošle godine 296,45 milijardi dolara na finansiranje fosilnih goriva - naftu, gas, ugalj, sivi vodonik ili proizvodnju električne energije na bazi fosilnih goriva. U OIE uloženo je 227,21 milijardi dolara.

Članice grupe 20 najrazvijenijih zemalja sveta (G20) investirale su u pandemijskoj 2020. godini više sredstava u energiju iz fosilnih goriva nego u obnovljive izvore energije (OIE), prema podacima iz istraživanja neprofitne organizacije Enerdži Polisi Traker (Energu Policy Tracker).

Najveće svetske ekonomije su izdvojile najmanje 657,79 milijardi dolara za podršku različitim izvorima energije. Od toga je 296,45 milijardi dolara kanalisano u energiju iz fosilnih goriva. Budžet za čistu energiju bio je znatno manji – 227,21 milijardi dolara, otkrivaju rezultati ovog istraživanja, prenosi agencija Anadolija.

Ekologija kao kriterijum

Studija obuhvata više kategorija investicija na bazi kriterijuma o nivou ekološke uslovljenosti ulaganja.

Kategorije su:

  • finansiranje „fosilne energije bez uslovljavanja“,
  • „uslovljeno finansiranje fosilne energije”,
  • „uslovljeno finansiranje OIE”,
  • „ostala energija“.

Vodeće globalne ekonomije su lane potrošile najmanje 247,41 milijardi dolara na finansiranje fosilnih goriva bez postavljanja uslova. To su bila ulaganja u naftu, gas, ugalj, sivi vodonik ili proizvodnju električne energije na bazi fosilnih goriva. Ova ulaganja nisu imala klimatske ciljeve ili zahteve za smanjenje zagađenja, pokazuju rezultati ovog istraživanja. Na osnovu istraživanja G20 ulažu više u fosilna nego zelena goriva.

Istovremeno, samo 49,03 milijarde dolara izdvojeno je uz postavljanje uslova kompanijama iz sektora fosilnih goriva, koje su utvrdile neke klimatske ciljeve.

Za podršku čistoj energiji, s niskom proizvodnjom ugljenika i zanemarljivim uticajem na životnu sredinu, zemlje G20 izdvojile su prošle godine bez uslovljavanja samo 53,81 milijardu dolara. Sredstava za uslovnu čistu energiju iznosila su 170,40 milijardi dolara.

Energetska efikasnost

Ulaganja u čistu energiju bez postavljanja uslova podržavaju energetsku efikasnost i obnovljivu energiju iz resursa koji se prirodno obnavljaju, kao što je sunčeva svetlost, vetar, plima, geotermalna toplota…

S druge strane, kategorija uslovnog finansiranja čiste energije podržava udaljavanje od fosilnih goriva, ne precizirajući sprecifične mere za zaštitu životne sredine.

Istraživanje, takođe, otkriva da su vlade G20 potrošile najmanje 134,13 milijardi dolara za druge izvore energije, uključujući nuklearnu energiju, biogoriva, biomasu i biogas.

Izvor: Tanjug

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti