G7 će gubiti 8,5% BDP-a godišnje ako se nastavi zagrevanje

Sedam industrijski najrazvijenijih ekonomija sveta (G7) gubiće 8,5 podsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) godišnje ako temperatura vazduha poraste za 2,6 stepeni Celzijusa, prema istraživanju Oksfama i Svis Re Instituta.

Ukoliko temperatura vazduha poraste za 2,6 stepeni Celzijusa, biće zbrisano skoro 5.000 milijardi dolara ekonomija G7 u roku od 30 godina, piše Gardijan.

Privrede zemalja G7 smanjile su se u proseku za oko 4,2 tokom pandemije korona virusa, a ekonomski gubici od klimatske krize bili bi godišnje otprilike dva puta veći nego tokom kriza sličnih razmera u prošlosti, navodi se u istraživanju.

Privreda Velike Britanije bi do 2050. godine gubila 6,5 odsto godišnje prema trenutnim poliutikama i projekcijama, u odnosu na 2,4 procenta ako se ispune ciljevi Pariskog klimatskog sporazuma.

Druge države će biti mnogo pogođenije, uključujući Indiju, čija će se ekonomija smanjiti za četvrtinu zbog rasta temperature za 2,6 stepeni C, Australija će pretrpeti gubitak od 12,5 posto proizvodnje, a Južna Koreja će izgubiti skoro desetinu svog ekonomskog potencijala, navodi se u sudiji.

Lideri zemalja G7 – Ujedinjenog Kraljevstva, SAD, Japana, Kanade, Francuske, Nemačke , Italije – i Evropske unije sastaće se u petak u Kornvolu, kako bi razgovarali o globalnoj ekonomiji, vakcinama protiv kovida-19, porezima na dobit preduzeća i klimatskoj krizi.

Osiguravajuća kompanija Svis Re je prilikom izrade projekcija potencijalnih dramatičnih ekonomskih gubitaka uzela u obzir pretpostavljene direktne uticaje klimatskog sloma, uključujući ekstremne vremenske uslove poput suša i poplava, kao i posledice na poljoprivrednu produktivnost i zdravlje ljudi.

Izvor: Tanjug

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti