G7, EU i Australija ograničile cene ruskih naftnih derivata

G7, EU i Australija uveli gornje granice cena za ruski dizel i druge naftne derivate. Članice EU su prihvatile predlog da se nove mere primenjuju od 5. februara. Stručnjak tvrdi da su ograničenje cene ruske nafte „izmislile birokrate sa diplomama iz finansija" i da „niko od njih zaista ne razume tržište nafte".

Zemlje EU su prihvatile predlog Evropske komisije da se ograniče cene ruskih naftnih derivata, preneo je Rojters.

Grupa sedam najbogatijih zemalja G7, Evropska unija i Australija uveli su ograničenja cena ruskog dizela i drugih naftnih derivata kao deo sankcija protiv Rusije zbog napada na Ukrajinu.

Mera EU, koja stupa na snagu 5. februara, sledi ranije ograničenje cene ruske nafte, koju su Unija, G7 i Australija od 5. decembra ograničili na 60 dolara po barelu sirove nafte.

„Stalni predstavnici EU su u petak odobrili granične cene naftnih derivata pre konačnog usvajanja u Savetu EU”, objavilo je predstavništvo Švedske koja predsedava Savetom EU.

Kako navodi britanska agencija, pozivajući se na diplomatske izvore, dogovorena granična cena iznosi 100 dolara po barelu za naftne derivate kojima se trguje po premijum ceni, a 45 dolara za one kojima se trguje uz popust.

Predlog je da mere ograničenja cena naftnih derivara primenjuju od 5. februara

Poljska i baltičke države Letonija, Litvanija i Estonija su se zalagale za postavljanje ograničenja na niže nivoe kako bi se smanjili ruski prihodi od goriva, odugovlačeći pregovore danima, rekle su diplomate.

EU je zabranila brodovima EU prevoz ruskih naftnih derivata, osim ako se ti proizvodi ne kupuju po ograničenoj ceni ili ispod nje.

Odredba se takođe odnosi na kompanije koje pružaju tehničku, brokersku ili finansijsku pomoć, kao što je osiguranje za teretne brodove koji prevoze ruske rafinisane naftne proizvode.

Ako brod pod zastavom treće zemlje namerno prevozi ruske naftne derivate čija je cena iznad limita, EU će tim operaterima zabraniti osiguranje, finansiranje i servisiranje broda 90 dana nakon što je teret iskrcan.

Brodovi pod zastavom EU podležu kaznama prema nacionalnom zakonodavstvu, a Unija nalaže novčane kazne od pet posto globalnog prometa kompanijama koje krše sankcije EU-a.

G7 je najavio da će u martu revidirati odluku o ograničenju cene ruske nafte koja je stupila na snagu 5. decembra.

Ograničenje cene ruske nafte i naftnih derivata je „totalni peh”

Predsednik i vodeći stručnjak analitičke kompanije „Senki risrč“ Pol Senki izjavio je ranije za Si-En-Bi-Si da su ograničenje cene ruske nafte „izmislile birokrate sa diplomama iz finansija“ i dodao da „niko od njih zaista ne razume tržište nafte“.

Uvođenje ograničenja bio je „totalni peh, potpuno je propalo“, uočio je on.

Senki je naglasio da zbog neuspeha ograničenja globalno tržište nafte trpi posledice, pošto tok ruske nafte nije prekinut, a ruski proizvođači su, dodao je, „održali izvoz na visokom nivou“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

Tema Konferencije

Dani
Sati
Minuti
Sekunde

17. maj 2023.