G7: potrebna stroga ekološka pravila za rudarenje u dubokom moru

Zemlje G7 poručuju da su za rudarenje u dubokom moru potrebna stroga ekološka pravila. Ključna stvar za davanje saglasnosti na buduće dozvole za rudarenje u savetu ISA biti očuvanje morskog dna. Mnogi naučnici i ekolozi pozvali su na zabranu rudarenja morskog dna, rekavši da bi to moglo da nanese trajnu štetu staništima koja još uvek ne razumemo dovoljno.

Grupa sedam zemalja se u petak složila da bi stroge kontrole životne sredine trebalo da regulišu rudarenje u dubokom moru i da će pristati na takve rudarske projekte samo ako ne nanose ozbiljnu štetu morskom okruženju.

„Utvrdili smo da, ako uopšte postoji rudarenje u dubokom moru, to može da se vrši samo pod najstrožim ekološkim standardima“, rekla je nemačka ministarka životne sredine Štefi Lemke na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara G7 u Berlinu.

Međunarodna uprava za morsko dno (ISA) (telo Ujedinjenih nacija), sastavlja propise koji regulišu iskopavanje morskog dna na otvorenom moru. To su oblasti izvan bilo koje nacionalne jurisdikcije. Sve dok se ne usvoje globalna pravila, rudarenje morskog dna nije dozvoljeno.

„Što se tiče mogućeg rudarenja morskog dna u budućnosti, ističemo jedinstvenu šansu da se reguliše ljudska aktivnost pre nego što se ona sprovede u praksu. Cilj je sprečavenje štete koja može da se načini morskom okruženju“, rekli su ministri G7 u završnom saopštenju sa njihovog sastanka.

Oni su takođe rekli da će očuvanje morskog dna biti ključna stvar za razmatranje davanja saglasnosti na buduće dozvole za rudarenje u savetu ISA. Onaj ko traži dozvolu će morati da dokaže da okruženje u morskim dubinama neće biti ozbiljno oštećeno.

Rudarenje morskog dna u velikim dubinama podrazumeva usisavanje kamenja veličine krompira bogatog kobaltom, niklom i drugim metalima koji se koriste u baterijama. Kamenje se usisava sa dna Tihog okeana na dubinama od četiri do šest kilometara.

Mnogi naučnici i ekolozi pozvali su na zabranu rudarenja morskog dna, rekavši da bi to moglo da nanese trajnu štetu staništima koja još uvek ne razumemo dovoljno. Pozivu Svetskog fonda za divlje životinje (WWF) za moratorijum pridružile su se kompanije poput proizvođača automobila BMW i Alphabet Inc Google.

Izvor: Reuters

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

06. jul 2022