Gas i struja iz Azerbejdžana doprineće energetskoj bezbednosti Srbije

Veza sa Južnim Gasnim koridorom će Srbiji omogućiti snabdevanje prirodnim gasom iz Azerbejdžana, odnosno gasnog polja Šah Deniz u Kaspijskom moru. A uvoz električne energije iz Azerbejdžana pod povoljnim uslovima, doprineće stabilnosti snabdevanja građana i privrede u zimskim mesecima, rekla je je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović tokom današnjeg razgovora sa ministrom energetike Republike Azerbejdžan Parvizom Šahbazovim.

Srbija je otvorena za sve mogućnosti diversifikacije izvora i pravaca snabdevanja prirodnim gasom, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović tokom današnjeg razgovora sa ministrom energetike Republike Azerbejdžan Parvizom Šahbazovim.

Tema razgovora bila je intenziviranje bilateralne saradnje u oblasti energetike. Đedović je naglasila da će, u tom smislu, intenzivna saradnja sa Azerbejdžanom doprineti većoj energetskoj bezbednosti naše zemlje.

„Kada bude završen gasni interkonektor Srbija-Bugarska,  dobićemo mogućnost da se preko interkonekcije Bugarska-Grčka povežemo na Južni gasni koridor. Time ćemo dobiti potpuno novi rutu snabdevanja i dodatno divesifikovati izvore. Veza sa Južnim Gasnim koridorom će Srbiji omogućiti snabdevanje prirodnim gasom iz Azerbejdžana, odnosno gasnog polja Šah Deniz u Kaspijskom moru“, rekla je ministarka Đedović.

To će, kako je istakla, Srbiju u značajnoj meri učiniti i tranzitnom rutom, što će dodatno povećati energetsku stabilnost i bezbednost naše zemlje, regiona ali i ostatka Evrope.

Struja iz Azerbejdžana

Uvoz električne energije iz Azerbejdžana pod povoljnim uslovima, doprineće stabilnosti snabdevanja građana i privrede u zimskim mesecima, naglasila je ministarka Đedović. Razgovaralo se o potrebnim količinama električne energije, prenosnim kapacitetima i tehničkim mogućnostima isporuke.

Ministri su razgovarali i o daljim koracima saradnje, koja je definisana Sporazumom Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Azerbejdžan o saradnji u oblasti energetike i rudarstva, koji je potpisan  1. juna 2022. godine u Bakuu.

Ministar Šahbazov boravi u zvaničnoj poseti Beogradu kao deo delegacije Republike Azerbejdžan, koju predvodi predsednik te države Ilham Alijev.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.