poskupljenje gasa i struje

Gas i struja sve skuplji – hoće li ih biti dovoljno

O tome šta nas čeka ove zime sa cenama snabdevanjem ovim ključnim energentima u današnjoj „Energiji Sputnjika“ Jelica Putniković razgovara sa energetičarom Milošem Zdravkovićem.

Leto 2021. obeležile us astronomske cene prirodnog gasa i električne energije.

Poskupljenje je uvek povezano za manjkom robe na tržištu ili povećanom potražnjom od uobičajene. Ali, tome što je cena 1.000 kubnih metara gasa na berzama gasa dostigla cenu od 600 evra, a 1MWh na berzama struje cifru od 130 evra na spot tržištu kumovali su i drugi razlozi.

Kod gasa su u tržišne kriterijume prste umešali geopolitički potezi. Nastavljena je kampanja protivnika ruskog gasa u Evropi i Gaspromovog projekta izgradnje gasovoda Severni tok 2. Uprkos tome, gasovodom će, kako je poručeno iz Moskve, plavi energent poteći pre Nove godine.

Kod električne energije pravu pometnju na tržištu izazvalo je poskupljenje CO2 taksi na više od 60 evra po toni, što za taj iznos poskupljuje 1MWh struje.

Čini se, ipak, da je poskupljenje gasa jače prodrmalo tržište jer je ovaj energent važio za jeftiniji od električne energije. Gas je bio prihvatljiviji i kao alternativa uglju.

Kod gasa, uoči nastupajuće zime, za potrošače je veliki problem što ovaj energent poskupljuje svuda u svetu. Azijsko tržište je, čini se, spremnije da plati više. Uostalom, to se videlo još prošle zime, kada us tankeri koji su plovili ka evropskim LNG terminalima preusmeravani na azijske – jer us tamošnji kupci plaćali više.

O tome šta nas čeka ove zime sa cenama snabdevanjem ovim ključnim energentima u današnjoj „Energiji Sputnjika“ Jelica Putniković razgovara sa energetičarom Milošem Zdravkovićem.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti