Gas iz Alžira uskoro u Sloveniji

U prevazilaženju energetske krize, Slovenija se opredelila za već́ provereni model od pre deset godina, koji se odnosi na snabdevanje gasom iz Alžira. Na pomolu sporazum sa Hrvatskom o solidarnosti u snabdevanju gasom, koji bi za nedelju, dve mogli da potpišu premijeri dve zemlje.

Slovenija će dobiti tečni prirodni gas (LNG) iz Alžira, a uskoro će biti potpisan i solidarni sporazum o snabdevanju gasom sa Hrvatskom. Ovo je posle sastanka ministara energetike u Briselu istakao slovenački ministar za infrastrukturu Bojan Kumer. Prema rečima ministra, Slovenija se opredelila za već́ provereni model od pre deset godina, koji se odnosi na snabdevanje iz Alžira.

Razgovori su u toku i, kako je istakao ovaj državni zvaničnik, kompanija Geoplin do sada odlično obavlja svoju ulogu u tom procesu.

Nastavak diversifikacije

Pored toga, Slovenija nastavlja da traži načine za diversifikaciju ruta snabdevanja, imajući, pri tome,  u vidu i rutu iz Hrvatske. Kumer će se uskoro sastati sa hrvatskim kolegom Davorom Filipovićem, sa kojim će razmotriti otvorena pitanja Hrvatske i Slovenije u oblasti energetike.

Prema rečima ministra, Hrvatska je Sloveniji predstavila planove u oblasti energetike za narednu godinu. „Ako se prepoznamo u njihovim strateškim planovima, možemo sa njima da kreiramo određene zajedničke priče u budućnosti“, objasnio je Kumer.

Pročitajte i: Slovenija: Elektrodistributivna mreža – usko grlo zelene tranzicije

Međusobna solidarnost sa Hrvatskom

Razgovor dvojice ministara mogao bi da se odnosi na sporazum o solidarnosti o snabdevanju gasom između dve zemlje, koji bi premijeri Robert Golob i Andrej Plenković mogli da potpišu za nedelju-dve, rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, sadržaj je usaglašen i „zreo za potpis”. Sporazum bi trebalo da omogući međusobnu solidarnu pomoć́ dve zemlje u slučaju prekida u snabdevanju gasom njihovih zaštićenih kupaca.

Slovenija je već́ sklopila sličan sporazum sa Italijom.

Možda će Vas zanimati i: Slovenija: Novi zakonski okviri za energetske zahteve EU

Izvor: N1 Slovenija

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti