Gas iz Turskog toka poteći će iz Bugarske u Srbiju uoči Nove godine

Ruski gas iz Turskog toka u Srbiju će početi da stiže 29. ili 30. decembra, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na zajedničkoj konferenciji sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovim komentarišući da je Srbija spremna na razgovore, ali da nikada neće pristati da kupuje drugi gas ako nije dovoljno kvalitetan i jeftin kao ruski. „Kupovaćemo ono što je u domaćem, a ne stranom interesu“, istakao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je večeras da će ruski gas iz Turskog toka u Srbiju biti pušten 29. ili 30. decembra ove godine i istakao da će naša zemlja, uprkos raznim pritiscima, nastaviti da uvozi ruski gas, jer je najpovoljniji, piše Tanjug.

Na pitanje novinara da li će američka najavljena ograničenja, odnosno uvođenje sankcija za korišćenje gasa iz Turskog toka uticati na Srbiju, Vučić je naglasio da je za Srbiju ruski gas oduvek bio najpovoljniji i da neće kupovati skuplji gas zbog tuđih političkih interesa.

„Ako ćete da nam ponudite jeftiniji gas, onda u redu, ali nam to nikada niko nije ponudio. A da odustanemo od kupovine ruskog gasa i da kažemo narodu 'sada ćete da platite reket pa da imamo duplo skuplji gas… ' niti sam budala, niti ću da ponižavam zemlju na taj način“, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovim.

Istakao je da je Srbija spremna na razgovore, ali da nikada neće pristati da kupuje drugi gas ako nije dovoljno kvalitetan i jeftin kao ruski.

Vučić je istakao da Srbija ima odlične odnose sa partnerima u okviru projekta Turski tok i dodao da naša zemlja gradi svoj gasovod na svojoj zemlji, te da niko neće zabraniti Srbiji da „ubacuje cevi u sopstvenu zemlju“.

„Da plaćam reket i da kupujemo dvostruko skuplji gas samo zato što se to nekom u svetu sviđa – neću dok sam živ“, podvukao je Vučić.

Podsetio je da je Srbija i do sada koristila ruski gas preko Ukrajine i Mađarske, da je oduvek bio najpovoljniji, kao i da je ruski predsednik Vladimir Putin i tokom Ukrajinske krize govorio da Srbija ne mora da brine, jer će naći načine da ruski gas stigne u našu zemlju.

Vučić je rekao da je, kada god su ga Amerikanci pitali zašto Srbija ne uvozi neki drugi gas odgovarao da nema problem da pregovara o tome da kupuje i gas koji nije ruski, ali da mora da bude povoljan. Ističe da takvu ponudu do sada Srbija nije dobila.

„Do kraja godine otvorićemo naš gasovod, poteći će gas, ljudima će biti toplo u kućama, naša industrija će raditi, srpska ekonomija napreduje i biće broj jedan u Evropi. Zato ćemo kupovati ono što je u domaćem, a ne stranom interesu“, zaključio je Vučić.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti