Gas na berzama jeftiniji od cene iz jula 2021.

Cena gasa na evropskim berzama niža je od 450 dolara za 1000 kubnih metara, što je cena po kojoj se prodavao krajem jula 2021. godine.

I pored toga što je grejna sezona još akuelna, početak ranog proleća doneo je u pojedinim evropskim zemljama relativno toplije vreme, što je dovelo do pojeftinjenja gasa.

Cena gasa u Evropi u trgovanju na berzama „pala” je ispod 450 dolara za 1000 kubnih metara, što je prvi put od kraja jula 2021. godine, pokazuju podaci sa londonske berze ICE.

U Holandiji, prema referentnom indeksu sa berze TTF, cena gasa je bila 443 dolara za 1000 kubnih metara ili 40,6 evra po MW.

Pojeftinjenje gasa Evropa prikazuje kao neuspeh politike koju je zagovarao ruski predsednok Vladimir Putin, koji je hteo da pokori evropske zemlje zbog nedostatka skupog gasa.

Međutim, kako prenose agencije, evropske zemlje su se snašle korišćenjem utečnjenog gasa, a pomogla je i prilično topla zima.

Pre ratnog sukoba između Rusije i Ukrajine u febraru 2022. godine, Evropa je većinu potrebnih količina gasa dobijala gasovodima iz Rusije.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

Tema Konferencije

Dani
Sati
Minuti
Sekunde

17. maj 2023.