Gas sve skuplji u Aziji – trgovci preusmeravaju tankere iz Evrope

Velike energetske kompanije preusmeravaju isporuke LNG-a iz Evrope u Aziju jer je tamo, zbog niskih zaliha, hladne zime, globalnih prekida proizvodnje i kašnjenja u isporuci gas skuplji nego u Evropi. Regionalna razlika u ceni, bez transportnih taksi i ostalih troškova, trenutno je ogromna.

Očekuje se da će najveće energetske kompanije, uključujući Rojal Dač Šel i Total, imati najviše koristi od januarskog skoka cena gasa, pobedivši rivalske trgovinske kuće i neintegrisane proizvođače, zahvaljujući većem pristupu izvorima gasa.

Cene azijskog tečnog prirodnog gasa (LNG) porasle su do rekordnih vrednosti u januaru zbog niskih zaliha, hladne zime, globalnih prekida proizvodnje i kašnjenja u isporuci. Nadmašili su cene u većem delu Evrope i Sjedinjenih Država, gde gasa ima u izobilju, stvarajući mogućnost prodavcima da trgiju.

Nekoliko kompanija i trgovaca požurilo je da zadovolji azijsku potražnju, ali su imali problema da pronađu količine za brzu isporuku.

Međutim, velike kompanije kao što su Shell i Total, sa pristupom većim izvorima gasa, uspele su da preusmere ka azijskim tržištima američke, nigerijske i katarske tankere za ovo gorivo, koji su ranije bili namijenjeni Evropi.

„Neki od naših dugoročnih ugovora uključuju mogućnosti preusmeravanja. Mi „reorganizujemo“ transport terete, koji je fleksibilan, kako bismo ga usmerili na premium tržišta“, rekao je nezvanični izvor iz Totala napominjući da je „na evropskom tržištu još može da se kupu gas koji se transportuje cevovodima i njime zameni snabdevanje LNG-om. Kada su vaše obaveze isporuka Evropi pokrivene snabdevanjem iz gasovoda, tovari koji su planirani za ovo područje mogu se preusmeriti tamo gde postoji potražnja“.

Šel je odbio da komentariše.

Regionalna razlika u ceni, bez transportnih taksi i ostalih troškova, trenutno je ogromna.

Fjučersima za američki gas za februar na habu Henri (Henry Hub) se trenutno trguje po ceni od oko 2,60 dolara za milion britanskih termičkih jedinica (mmBtu). U Evropi su cene na holandskom habu TTF oko 10 dolara po mmBtu, dok su u Aziji nešto manje od 30 dolara.

„Trgovci nemaju takvu fleksibilnost, ali velike kompanije imaju, posebno one koje imaju pristup katarskom gasu“, rekao je izvor upoznat sa katarskom državnom firmom QP.

Katar, Australija, Rusija i Sjedinjene Države najveći su proizvođači LNG-a, globalno posmatrano čine 70%.

Analitičari tržišta kapitala iz RBC-a kažu da kompanije Equinor, Šel i Total imaju najveći uticaj na cene gasa.

„ Shell vidimo kao dominantnog po pitanju cene LN gasa, mada i Total može imati pozitivne rezultate”, rekao je Barclays u belešci.

Podaci kompanije za praćenje brodskih podataka Kpler pokazali su da Shell i Total preusmeravaju teret sa nigerijskim i američkim LNG-om ka Aziji, a nekoliko drugih terete, takođe, menja destinaciju ka Aziji, mada najamnici nisu bili izričiti.

Peter McNalli iz konsultantske kuće Third Bridge rekao je da bi američke firme Cheniere i Freeport, takođe, mogle imati koristi, jer su imale dostupne količine za Aziju.

Panična kupovina

LNG se tokom proteklih decenija pojavio kao fleksibilna i često jeftinija alternativa gasu iz cevovoda, ali i dalje predstavlja samo oko 10% ukupnog prirodnog gasa kojim se trguje na globalnom nivou.

Lavovski deo LNG-a prodaje se na osnovu dugoročnih ugovora sa cenama koje se određuju na osnovu naftne formule, a oko desetine je na sport tržištu, sa fleksibilnim cenama.

Trenutni skok cena pogađa, uglavnom, spotove LNG-a.

„Spot LNG u Aziji je sada poput rola toaletnog papira tokom pandemije – gledate prazne police i hvatate poslednju, po bilo kojoj ceni“, objašnjava nezvanični izvor sa dugogodišnjim iskustvom u trgovini gasom.

Povećane cene LNG-a daju Kataru podsticaj da brzo proširi svoje projekte i podrži mnoga postrojenja za LNG za koja se bori u Sjedinjenim Državama.

Ali, skok bi, takođe, mogao da potkopa formiranje fleksibilnog spot LNG tržišta, jer mnogi kupci možda više vole da se drže dugoročnih poslova s indeksom nafte.

„Oslanjanje na spot tržište ove zime je, do sada, bila strašno pogrešna procena. U narednim nedeljama i mesecima to će vratiti na staro vrednost dugoročnih ugovora“, zaključuje ovaj izvor.

Izvor: EURACTIV.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti