Mera za sprečavanje malverzacija u BH-Gasu

Gas u Bugarskoj od 1. februara skuplji 13 odsto

Od 1. februara prirodni gas u bugarskoj skuplji je 13%, što je u skladu sa poskupljenjima na evropskom i svetskim tržištima. Poskupljenje neće uticati na cene grejanja, tople vode i električne energije proizvedene na kombinovani način.

Prirodni gas u Bugarskoj poskupeo je 13% od 1. februara (do 15,5 evra po MWh), na osnovu odobrenja tamošnje Regulatorne komisije za energiju i vodu (EVRC). Regulator je odobrio zahtev Bulgargaza za promenu cene.

Do poskupljenja je došlo u kontekstu porasta cena prirodnog gasa u Evropi i na svetskim tržištima, piše Investor.bg.

Pre nekoliko dana, tokom otvorenog sastanka ERV-a, direktor Bulgargaza Nikolaj Pavlov je pojasnio da je cena prirodnog gasa na evropskim spot tržištima porasla za 45% u periodu od 1. decembra 2020. do 27. januara 2021. godine.

Razlog je povećana potražnja zbog hladnog vremena u delovima Starog kontinenta, kao i u Azije, gde su sve zalihe tečnog gasa u ovom trenutku usmerene.

Tako će od 1. februara Bulgargaz prodavati prirodni gas po ceni od 30,39 leva po megavat-satu, s tim što u tu cenu nije uračunat trošak pristupa, prenosa, akcize i PDV-a. U januaru je cena prirodnog gasa iznosila 26,93 BGN po megavat-satu.

Povećanje neće uticati na cenu grejanja, tople vode i električne energije proizvedene na kombinovani način, rekao je ERVC.

U decembru je Bulgargaz, kao javni snabdevač, prodao gas svojim kupcima po ceni od 27,70 BGN po megavat-satu. Kompanija je uspela da pronađe rezerve i smanji cenu zahvaljujući gasu izvučenom sa polja Čiren, kao i zahvaljujući prirodnom gasu iz Azerbejdžana, koji je Bugarska počela da dobija od početka 2021. godine.

Izvor: Investor.bg

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti