Gas u Evropi ponovo poskupljuje

Cene gasa u Evropi ponovo su počele da rastu. Početak zime koji je hladniji od uobičajenog ima veliki uticaj na već oskudnu količinu gasa u skladištu. U poređenju sa početkom oktobra, količina gasa u skladištima u 27 zemalja Evropske unije i Britanije opala je za ekvivalent od 58 teravat-sati (TWh). To je jedno od najvećih povlačenja u poslednjoj deceniji.

Fjučers cene gasa isporučenog u januaru 2022. preko Holandskog fonda za prenos prava popele su se na više od 93 evra po megavat satu (MWh), u odnosu na nedavnu najnižu cenu od 65 evra, pre mesec dana.

Prethodna očekivanja tržišta da će Rusija započeti velike isporuke gasa Evropi preko postojećih gasovoda i novozavršenog, ali još neodobrenog Severnog toka 2, nisu potvrđena, piše Džon Kemp, analitičar tržišta za Rojtersa.

Umesto toga, zimska grejna sezona je počela sa neobično niskim temperaturama. To je dovelo do veće potražnje za gasom za grejanje i proizvodnju električne energije.

Severozapadna Evropa je prema temperaturnim zapisima, koje je sastavila američka baza podataka o proceni klime, u poslednja dva meseca bila pogođena sa nekoliko talasa temperatura koje su niže od proseka.

Dnevne temperature na aerodromu u Frankfurtu, koji predstavlja glavni populacioni centar severozapadne Evrope, od početka oktobra bile su, u proseku, za više od 0,4 stepena Celzijusa ispod dugogodišnjeg sezonskog proseka.

Hladnoća rekordno smanjila zalihe gasa

U poređenju sa početkom oktobra, količina gasa u skladištima u 27 zemalja Evropske unije i Britanije opala je za ekvivalent od 58 teravat-sati (TWh). To je jedno od najvećih povlačenja u poslednjoj deceniji.

Prema Gas Infrastructure Europe, zalihe gasa su već bile niske na početku zime. U skladištima su količine bile na najnižem nivou od 2013. godine.

Položaj zaliha se nije poboljšao od tada. Zalihe su i dalje na najnižem nivou za ovo doba godine od 2013. godine.

Cene ponovo rastu. Evopa pokušava da uspori stopa iscrpljivanja zaliha. Pokušavaju da racionalizaciju potražnju industrijskih korisnika i proizvođača električne energije.

Energetska kriza u Evropi nije nestala, piše Džon Kemp. Samo je ova tema u štampe potisnuta naslovima o novom soju koronavirusa i kretanjem cena nafte.

Kemp zaključuje da ostaje veoma visok rizik od skoka cena, ukoliko se nastavi dugotrajan period izuzetno niskih temperatura od sada do kraja februara.

Izvor: Reuters

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti