TE Pljevlja

Gašenje Termoelektrane Pljevlja koštalo bi 155 miliona eura

Prema prvom scenariju, prestanak rada TE Pljevlja od juna ove, do juna naredne godine, koštao bi 155,4 miliona, a ukoliko TE ne bi radila od juna do decembra naredne godine, to bi koštalo 234 miliona, od čega bi se na uvoz struje izdvojilo 160 miliona, precizirao je izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin.

Ukoliko bi se ugasila Termoelektrana Pljevlja (TEP), Crna Gora bi za uvoz električne energije morala da plaća preko 100 miliona godišnje. To, između ostalog, pokazuje analiza procene finansijskih efekata mogućeg gašenja TE Pljevlja koju su uradile stručne službe EPCG. Oni su razmatrali dva scenarija. Po jednom bi gašenje TE Pljevlja ili prestanak rada od juna ove, do juna naredne, EPCG koštalo 155 miliona, a po drugom, prestanak rada, od juna do decembra 2022. godine, koštao bi 234 miliona eura.

Izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin izjavio je za Dan da su u slučaju prestanka rada TE i uvoza potrebne količine električne energije za celokupnu potrošnju Crne Gore razmotrena dva scenarija, i da su u proceni uzete u obzir planirane mesečne proizvodnje iz bilansa električne energije i planirana godišnja proizvodnja TE od 1.317 gigavat-sati (GWh) uz trenutne cijene takozvane band energije sa Hudeks berze u Mađarskoj. Na cene nisu dodati troškovi prekograničnih kapaciteta koji iznose u proseku pet eura po megavat-satu. Analize su rađene na osnovu podataka o isporuci struje u 2021. godini.

Prvi scenario jeste da TE "Pljevlja" ne radi 12 meseci u periodu jun 2021 – jun 2022. godine. Ukupna cena električne energije, koju bi trebalo kupiti po trenutnim cenama na Hudeks berzi, iznosila bi 109,4 miliona eura. U tom periodu iznos dodatnih fiksnih troškova i odliv novca za TE "Pljevlja", iako ne proizvodi električnu energiju, iznosio bi oko 46 miliona eura. Drugi scenario – da TE "Pljevlja" ne radi 18 mjeseci u periodu jun 2021 – decembar 2022. godine. Ukupna cena električne energije, koju bi trebalo kupiti u pomenutom periodu, po trenutnim cenama na Hudeks berzi vrijedila bi 160,1 miliona eura, uz iznos fiksnih troškova za termoelektranu koja ne radi od oko 73.7 miliona eura. Razlog porasta cena od decembra 2020. godine se odnosi na konstantan rast cijena za dozvole emisija CO2. U ovom trenutku nije moguće sagledati kako će se ova cena kretati do kraja 2022. godine, jer su studije renomiranih kuća ovu situaciju predvidele tek 2035. godine. Dakle, sa jedne strane imate ekološku rekonstukciju TE "Pljevlja" od 54 miliona eura koja će zadovoljiti standare strogih evropskih ekoloških direktiva i mogući rad do 30 godina, a sa druge, vrednost sredstava u navedena dva scenarija, i to godišnje – rekao je Rovčanin.

Polazeći od naznačene analize, kako je rekao, dalja obustava rada TE "Pljevlja" nakon okončanja redovnog godišnjeg remonta, odnosno propuštanje stavljanja u pogon TE "Pljevlja", za posledicu bi imalo nelikvidnost ne samo EPCG, kao privrednog društva u većinskom državnom vlasništvu, već i svih povezanih pravnih lica u energetskom sektoru: Crnogorskog elektrodistributivnog sistema, Rudnika uglja, Crnogorskog operatora tržišta električne energije i drugih lica posredno povezanih sa energetskim sektorom, što bi moglo dovesti do ekonomskog i socio-ekonomskog kolapsa u Crnoj Gori.

Izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin / Foto: EPCG

“Jedna od posledica negativnih rezultata poslovanja EPCG grupe podrazumijevala bi nemogućnost isplate dividende akcionarima, odnosno državi, izvršenje poreskih i drugih obaveza EPCG grupe prema državi bilo bi dovedeno u pitanje, a što bi se sve neminovno negativno odrazilo na realizaciju prihodovane strane budžeta, ali i zaustavljanje svih započetih investicionioh aktivnosti”, navodi Rovčanin.

Sa druge strane, EPCG grupa bi eventualnom daljom obustavom rada postrojenja TE „Pljevlja“ bila prinuđena da preduzme odgovarajuće zakonske mere u cilju optimizacije broja zaposlenih, što bi u daljem toku prouzrokovalo neposredno ili posredno obavezu države da kroz odgovarajuće socijalne programe izdvoji značajna finansijska sredstva.

“Takođe, kompletan repro lanac osetio bi negativne efekte, kao i firme koje su angažovane za vršenje usluga za potrebe EPCG, odnosno isporuke materijala”, pojasnio je Rovčanin.

Zaključio je da sve ukazuje da trenutno ne postoji alternativa ni za građane ni za kompaniju, ni za državu, jer je jasna važnost rada Termoelektrane.

“Zbog svega navedenog smo opredeljeni da se završi projekat ekološke rekonstrukcije kako bi TE ispunila sve međunarodne standarde u zaštiti životne sredine”, poručio je Rovčanin.

Izvor: Dan

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.