Gasprom je prvi put poslao tanker LNG Severnim morskim putem

Ruska kompanija Gasprom poslala je prvu tranšu tečnog prirodnog gasa iz svog kompleksa u Baltičkom moru Severnim morskim putem. Tanker Veliki Novgorod natovaren je tečnim prirodnim gasom u kompleksu Portovaja i nalazi se u Barencovom moru. Gasprom LNG Portovaja terminal kapaciteta 1,5 miliona tona godišnje pušten je u rad u septembru 2022.godine i isporučivao je gas samo Turskoj ili Grčkoj.

Gasprom je prvi put poslao isporuku LNG-a iz svoje fabrike na Baltiku rutom poznatog Severnog morskog puta, prenosi Rojters, pozivajući se na podatke Refinitiva.

Tanker Veliki Novgorod natovaren je tečnim prirodnim gasom u kompleksu Portovaja 14. avgusta i od 22. avgusta se nalazi u Barencovom moru. Krajnja tačka rute još nije određena.

Terminal Gasprom LNG Portovaja kapaciteta 1,5 miliona tona godišnje pušten je u rad u septembru 2022.godine Od tog trenutka, isporuke LNG-a iz terminala išle su samo u Tursku ili Grčku.

„Gasprom ima fabriku na Baltiku, koja je obično radila za Evropu, ali postoji i opcija za snabdevanje gasom azijskih potrošača. Prema pojedinim parametrima to je najverovatnije Kina. Ruski gas se Kini već duže vreme se isporučuje iz drugog ruskog terminala, sa Jamala LNG kompanije Novatek, a koristi se i Severni morski put. Obično su isporuka gasa velike tonaže u velikim količinama na daljinu više isplativije, dok su isporuke gasa srednje tonaže dosta manje. Ali mislim, pošto je Gasprom preduzeo ovaj korak, onda, prema proračunima, gas košta dovoljno da plati ovu rutu. U budućnosti mislim da će uloga Severnog morskog puta rasti kada se njime obezbedi celogodišnja plovidba. Za ovo je neophodno koristiti dodatne ledolomce, uključujući i nuklearne. Neophodno je razvijati infrastrukturu duž ove trase, uključujući i priobalnu”, komentariše Stanislav Mitrahovič, vodeći stručnjak Fonda za nacionalnu energetsku bezbednost i Finansijskog univerziteta.

Postoje li rizici, neki nedostaci takvog puta?

„Pošto ruski LNG nije zabranjen u Evropi, iz te iste gasne stanice Portovaja u Baltičkom moru, Gaspromov LNG srednje tonaže ide u Evropu, posebno u Grčku, dosta je bliža, pa je ovaj put pogodniji za korišćenje. Ali ako ne danas, onda će sutra uvoz ruskog LNG-a u Evropu možda biti zabranjen i tada će se neminovno morati da traže alternative. Alternativa su azijska tržišta, predvođena Kinom, a možda će tu učestvovati i druge zemlje. Stoga je razumljivo zašto se Gasprom okreće Severnom morskom putu. Put je dug, put težak, povezan sa ledenim uslovima, bilo bi čisto ekonomski racionalno nastaviti sa isporukom u Evropu, ali Gasprom i ruski biznis u celini moraju da shvate da postoje rizici, postoji mogućnost da se probudite i saznajte da je EU zabranila uvoz ruskog LNG. Stoga, sviđalo se to vama ili ne, morate tražiti druge opcije, čak i ako one koje uključuju potrebu za ulaganjem u infrastrukturu, ledolomce, potrebu za razvojem novih ruta, novih trgovinskih mehanizama itd. Ali čini mi se da je to prirodan proces u sadašnjim okolnostima”, zaključuje Mitrahovič.

Od ranije je poznato da je Gaspromnjeft, u vlasništvu Gasproma, u avgustu poslao tankersku partiju nafte iz baltičke luke Ust-Luga u Kinu Severnim morskim putem.

Izvor: bfm.ru

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti