Gasprom smanjio isporuke gasa EU – povećao Kini

Gasprom je za prvih sedam meseci ove godine smanji proizvodnju gasa za 12 % u odnosu na isti period 2021. godine. Izvoz u zemlje van bivšeg Sovjetskog Saveza smanjen je za 34,7 %, s tim što je plasman u Kinu porastao za 60,9 %. u saopštenju Gasprom navodi da isporučuje gas u skladu sa potvrđenim zahtevima a da je smanjena potrošnja gasa u EU za 31 milijardu kubnih metara bila ključni faktor koji je podstakao pad globalne tražnje za ovim energentom.

Prema preliminarnim podacima, Gasprom je u periodu januar-jul 2022. proizveo 262,4 milijarde kubnih metara gasa, što je smanjenje od 12 % (ili 35,8 milijardi kubnih metara) u odnosu na isti period prošle godine.

Domaća potražnja za snabdevanjem kompanije iz sistema za prenos gasa smanjena je za 2 % (ili tri milijarde kubnih metara) u navedenom periodu 2022. godine.

Izvoz gasa u zemlje van bivšeg Sovjetskog Saveza iznosio je 75,3 milijarde kubnih metara, što je za 34,7 % (ili 40 milijardi kubnih metara) manje u odnosu na isti period 2021.

U saopštenju Gasproma ističe se da kompanija isporučuje gas u skladu sa potvrđenim zahtevima.

Izvoz gasa u Kinu preko gasovoda Snaga Sibira nastavlja da raste u okviru dugoročnog bilateralnog ugovora između Gasproma i CNPC: porastao je za 60,9 % u prvih sedam meseci 2022.

Na primer, u julu su isporuke gasa redovno premašivale ugovorene dnevne količine, a rekord u dnevnom izvozu je oboren tri puta.

EU smanjila potrošnju gasa

Smanjena potrošnja gasa u EU bila je ključni faktor koji je podstakao pad globalne tražnje.

Prema prvim preliminarnim procenama i dostupnim aktuelnim podacima, pad svetske potražnje za gasom u prvih sedam meseci 2022. bio je oko 35 milijardi kubnih metara u odnosu na isti period 2021. U 27 zemalja Evropske unije potrošnja gasa je pala za 31 milijardu kubnih metara u navedenom periodu 2022. godine.

Prema Gas Infrastructure Europe (GIE), rezerve gasa sadržane u evropskim podzemnim skladištima gasa su popunjene za 42,8 milijardi kubnih metara do 30. jula. Kompanije će morati da ubrizgaju još 29,6 milijardi kubnih metara gasa u postrojenja UGS-a da bi ih dovele do nivoi zabeleženi na početku perioda povlačenja 2019–2020.

U međuvremenu, neke evropske zemlje, poput Nemačke i Belgije, videle su da su količine gasa povučene određenim danima u julu veće od ubrizganih količina u njihovim pogonima UGS.

Izvor: Gasprom

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti