Gaspromnjeft bezuslovno nastavlja sa razvojem NIS-a

Najavljujući nove investicije u NIS - dalju modernizaciju prerađivačkih kapaciteta u Rafineriji u Pančevu, istraživanje i proizvodnju nafte i gasa, maloprodaju, kao i završetak izgradnje termoelektrane-toplane u Pančevu sa Gasprom energoholdingom Aleksandar Djukov, predsednik Upravnog odbora Gaspromnjefta – većinskog vlasnika NIS-a je istakao da je kompanija na čijem je čelu tokom devet meseci tekuće godine, za razliku od mnogih drugih, poslovala u plusu.

„Mi bezuslovno nastavljamo sa razvojem NIS-a. Projekat duboke prerade neće biti i poslednji. Aktivno radimo na daljoj modernizaciji prerađivačkih kapaciteta u Rafineriji u Pančevu, nastavljamo i da investiramo u istraživanje i proizvodnju nafte i gasa, maloprodaju, kao i jako važan pravac razvoja NIS-a. Upravo ovde, na susednoj lokaciji, na placu pančevačke Rafinerije završava se izgradnja termoelektrane-toplane, koja će proizvoditi električnu i toplotnu energiju. Plan je da tu termoelektranu-toplanu pustimo u rad u drugom kvartalu sledeće godine. To je projekat koji realizujemo u saradnji sa kompanijom Gasprom energoholding“, rekao je Aleksandar Djukov, predsednik Upravnog odbora Gaspromnjefta komentarišući za RTS investiciju od 330 miliona evra u pogon Duboke prerade u Rafineriji nafte Pančevo, koja je prestla da proizvodi prljavi mazut, a regionalnom tržištu nudi veću količinu kvalitetnih derivta.

Pandemija je donela globalnu ekonomsku krizu što se veoma odražava na rad naftno-gasnih i energetskih kompanija koje beleže gubitke i otpuštaju radnike. Smanjuje se proizvodnja i prerada nafte, a posebno investicije.

„Kada je reč o NIS-u, važno je istaći da je kompanija sa puno energije i na vreme odreagovala na dešavanja na tržištu i ovu godinu koja je izuzetno komplikovana, NIS će završiti sa približno istim obimom proizvodnje kao prošle godine, Prerada nafte je veća, a kada je reč o prometu naftnih derivata u maloprodaji, smanjeno je svega tri odsto u poređenju sa prošlom godinom. Ove godine je došlo do značajnog smanjenja potražnje i prometa u maloprodaji, ali upravo ovo neznačajno smanjenje ukazuje nam da smo uspeli da nivelišemo efekte tržišta. Važno je da je uprkos ovoj situaciji NIS uspeo da očuva broj zaposlenih. Nije bilo nikakvih kadrovskih smanjenja u kompaniji“, kaže Djukov.

Ruski naftni sektor sa zemljama izvoznicama nafte, članicama OPEK-a, diktira kretanja – proizvodnju i cene crnog zlata u svetu. Kovid 19 je uzdrmao svetske berze i nafta je na cenovnoj klackalici. Posledice trpe i ruski naftni giganti.

„Rusija je uzela učešće u okviru novih dogovora unutar OPEK plus i kao rezultat tih dogovora mi smo smanjili proizvodnju. Kao posledicu globalnih dešavanja, imali smo dvojni udarac na ruske kompanije – s jedne strane došlo je do smanjenja cena, s druge strane, bili smo prinuđeni da smanjimo obime proizvodnje. Uprkos tome, kompanija Gaspromnjeft predstavlja primer efikasnosti na tržištu i ne tako davno, mi smo rezimirali rezultate rada za devet meseci tekuće godine. Ono što je važno – za razliku od mnogih drugih kompanija, mi smo u tih devet meseci imali dobit“, naglašava Djukov.

Gaspromnjeft je postao većinski vlasnik NIS-a 2009. NIS je danas jedan od najvećih srpskih izvoznika i najviše doprinosi budžetu Srbije.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.