Gaspromnjeft i Rosatom udruženim snagama za dekarbonizaciju transporta na Severnom morskom putu

Sporazum između Rosatoma i Gaspromnjefta predviđa interakciju po pitanju proučavanja uslova za punjenje flote EACT brodskim gorivom sa niskim emisijama ugljenika, uključujući tečni prirodni gas. Saradnja između kompanija će poboljšati ekološku bezbednost i održivost prve arktičke kontejnerske linije, a takođe će doprineti dekarbonizaciji brodarstva na Arktiku.

Gaspromnjeft i Državna korporacija za atomsku energiju Rosatom dogovorili su zajedničku realizaciju projekta Evro-azijskog kontejnerskog tranzita (EACT). On ima za cilj stvaranje prve redovne kontejnerske linije za tranzitni transport tereta između istočnog i zapadnog dela Evroazije Severnim morskim putem. Na Istočnom ekonomskom forumu, memorandum o saradnji potpisali su Ekaterina Ljahova, direktorka za razvoj poslovanja Rosatoma, generalni direktor Gaspromnjeft marine bunker Anton Sobolev i generalni direktor Gaspromnjeft šiping Dmitrij Zaikin.

Sporazum predviđa interakciju između Rosatoma i Gaspromnjefta po pitanju proučavanja uslova za punjenje flote EACT brodskim gorivom sa niskim emisijama ugljenika, uključujući tečni prirodni gas. Saradnja između kompanija će poboljšati ekološku bezbednost i održivost prve arktičke kontejnerske linije, a takođe će doprineti dekarbonizaciji brodarstva na Arktiku.

Gaspromnjeft je lider u ekološki prihvatljivom bunkerovanju u Rusiji, posebno u lukama koje opslužuju Severni morski put. Kompanija je prva u zemlji izbacila na tržište gorivo sa sadržajem sumpora ispod 0,1 odsto namenjeno posebnim transportnim područjima. Od 2022. godine, uz pomoć prvog ruskog broda za LNG bunkering, Dmitrij Mendeljejev puni gorivo za pomorski transport ekološki prihvatljivim tečnim prirodnim gasom. Kompanija takođe pruža brodovlasnicima mogućnost da dopune pomorski transport gorivom na bazi biokomponenti.

Ključni zadatak je dekarbonizacija brodarstva

Anton Sobolev, generalni direktor Gazpromnjeft Marine Bunker na sve to kaže:

„Dekarbonizacija brodarstva na strateškom transportnom pravcu Severnog morskog puta jedan je od ključnih zadataka za učesnike u čitavoj industriji. Danas punimo svaki drugi brod na Arktiku ekološki prihvatljivim gorivom. Naši partneri su kompanije koje prevoze robu, kao i specijalizovana plovila uključena u velike arktičke projekte. Da bi polarnu flotu obezbedili gorivom tokom cele godine, izgrađena je objedinjena logistička infrastruktura, uključujući naše sopstvene bunkerske brodove visoke klase za rad u severnim geografskim širinama.

Dmitrij Zajkin, generalni direktor Gaspromnjeft Shippinga na to dodaje:

„Akumulirano iskustvo u upravljanju prvim ruskim brodom za LNG bunkering, Dmitrij Mendeljejev, omogućava nam da učesnicima u brodarskoj industriji pružimo jedinstvenu ekspertizu neophodnu za planiranje budućih ruta i izgradnju pomorskog transporta korišćenjem goriva sa niskim emisijama ugljenika. Pre svega, to se tiče tehničke sinhronizacije sistema goriva novih brodova za dopunu LNG goriva i obuke posada za rad sa gorivom za gasne motore. U tu svrhu smo prethodno inicirali i uveli u praksu ruskog brodarstva odgovarajući standard koji reguliše tehnološke procese i procedure za LNG bunkerovanje i pokrenuli sopstveni obrazovni program.

Dodatna ruta za dostavu tereta

Direktorka za razvoj poslovanja Državne korporacije Rosatom Ekatarina Ljahova poručuje:

„Zahvaljujući razvoju tranzitne rute Severnim morskim putem, učesnici u globalnoj trgovini dobiće dodatnu rutu za dostavu tereta, što će pomoći u smanjenju vremena transporta i opterećenja životne sredine. Trudimo se da tranzit kroz NMR bude predvidljiv i bezbedan i pozdravljamo naše partnere koji su, kao i mi, angažovani na razvoju Severnog morskog puta, obezbeđujući balans između njegovog ekonomskog i održivog razvoja.

*Državna korporacija Rosatom je od 2018. godine infrastrukturni operater Severnog morskog puta, obezbeđujući bezbednost i nesmetan rad ovog transportnog puta. Rosatom razvija logistički posao, uključujući projekat Evroazijskog kontejnerskog tranzita, koji ima za cilj stvaranje usluge pomorskog tranzitnog kontejnerskog transporta tereta između istočnih i zapadnih delova Evroazije preko Severnog morskog puta.

Gazpromnjeft Marine Bunker je operater bunkerskog poslovanja Gazpromnjefta. Obezbeđuje tokom cele godine snabdevanje brodskim gorivima i uljima za pomorski i rečni transport u najvećim lukama severozapadnog, crnomorskog i dalekoistočnog regiona, kao i na Arktiku i na unutrašnjim plovnim putevima.

Gazpromnjeft Shipping je podružnica brodovlasnika i operatera Gazprom njeft Marine Bunker-a, koja pruža operativno upravljanje 9 bunkerskih brodova, uključujući jedini u zemlji LNG tanker Dmitrij Mendeljejev, tri arktička naftna tankera i dva ledolomca.

Izvor: Gaspromnjeft

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti