Gazprom povećava isporuke gasom iz zaliha

Gazprom povećava isporuke gasom iz zaliha

Cene struje i gasa na evropskom tržištu naglo rastu usled nedovoljnog snabdevanja i snažne potražnje, kao i oporavka od pandemije. Zamenik ruskog ministra finansija Sergej Rjabkov negirao je tvrdnje da je Rusija obustavila isporuke na evropskom tržištiu gasa, i naglasio da podržava energetsku sigurnost Europe, kao i da želi da sarađuje.

Gazprom je posegnuo za svojim zalihama kako bi povećao isporuke prirodnog gasa mrežom cevovoda i stabilizovao cene, izjavio je u utorak predstavnik vlade u Moskvi.

Zamenik ruskog ministra finansija Sergej Rjabkov negirao je u razgovoru za BBC tvrdnje da je Rusija obustavila isporuke na evropsko tržište. Na kojem cene struje i gasa naglo rastu usled nedovoljnog snabdevanja i snažne potražnje, kao i oporavka od pandemije.

„Podržavamo energetsku sigurnost Europe, želimo da sarađujemo… Gazprom je zapravo počeo da crpi gas iz svojih rezervi i šalje ga u gasovode. U cilju stabilizovanja tržišta“, izjavio je Rjabkov u BBC-jevoj emisiji Hard Talk, ne navodeći detalje.

Pozivajući se na podatke Gaz Infrastructure Europe, ruska novinska agencija Interfax izvijestila je da je Gazprom 7. novembra, nakon što je cena plina skočila na rekordno visok nivo, upumpavao gas u gasovode iz skladišta u austrijskom Hajdahu, navodi Rojters.

„Trudimo se, promišljeno, smireno, da stabilizujemo situaciju. Nije u našem interesu da izazivamo još veći haos “, rekao je Rjabkov za BBC.

Grupa poslanika u Evropskom parlamentu zatražila je od Evropske komisije da istraži ulogu Gazproma u povećanju cena gasa. Tvrdeći da su zbog ponašanja ruske kompanije posumnjali u manipulaciju tržištem, podseća Rojters.

Parlamentarci sumnjaju i da kompanija želi da izvrši pritisak na Evropu da pristane na skoro otvaranje gasovoda Severni tok 2. Gasovod Severni tok 2 bi trebalo da isporučuje ruski gas u Nemačku.

Gazprom i Kremlj negiraju optužbe.

„Bilo bi nam pogodnije da cene na ovom (evropskom) tržištu padaju. Rusija sada drži stranu padu cena, a ne onima koji igraju na kartu jačeg (i žele njihov rast)“, naglasio je ruski zvaničnik u intervjuu za BBC.

Izvor: seebiz.eu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti