Gde je i kuda (treba) da ide akademsko školovanje?

Jesen je vreme za start novog akademskog obrazovanja. Sa profesorom dr Vladimirom Popovićem, dekanom Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu u današnjoj emisiji Jelica Putniković razgovara kakvo je interesovanje mladih za upis na Mašinski i tehničke fakulteta uopšte. Tema je, takođe, i to da li Srbija školuje kadar za spostvenu privredu ili za inostranstvo. Jer, čini se da je u Evropi sve ozbiljniji trend među mladima da ne upisuju fakultet. Kakva je situacija kod nas?

Na pragu smo početka još jedne akademske školske godine. Novoupisani brucoši, koji školovanje nastavljaju u unoverzitetskim centrima traže stanove ili se nadaju mestu u studentskom domu. Stariji studenti, koji nisu dali uslov za narednu godinu u grču su zbog ispitnih rokova. I na fakultetima se spremaju za predavanja.

Jesen je vreme za start novog akademskog obrazovanja. Tokom leta u društvu ali i stručnoj javnosti se čulo puno priča o tome šta je najisplativije upisati, koji su fakulteta i smerovi u trendu, koji obećavaju sigurno zaposlenje, da li strudirati na državnom ili privatnom fakultetu….

Jedna od dilema je upis na društvene ili fakulteta koji obezbeđuju takozvano obrazovanje iz prirodnih nauka ili tehničke fakultete. To su prepoznali i fakulteti pa su otpočeli reklamiranje – obećavajući studentima sigurnu profesionalnu budućnost.

Jedan od fakulteta za koji konstantno postoji i, čini se, raste interesovanje potencijalnih brucoša je Mašinski.

Sa profesorom dr Vladimirom Popovićem, dekanom Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu u današnjoj emisiji Energija Sputnjika razgovaramo kakvo je interesovanje mladih za upis na Mašinski i tehničke fakulteta uopšte.

Tema je, takođe, i to da li Srbija školuje kadar za spostvenu privredu ili za inostranstvo. Jer, čini se da je u Evropi sve ozbiljniji trend među mladima da ne upisuju fakultet. Kakva je situacija kod nas?

Postavlja se i pitanje imamo li odgovarajuće školske programe, počev od srednjoškolskog do akademskog obrazovanja: da li školski programi prate potrebe savremenog društva i privrede? Šta treba menjati?

Kada je uvođen, takozvani sistem visokoškolskog obrazovanja Bolonja, najavljivan je kao avangardni. Pitanje je da li je to unapredilo naš visokoškolski obrazovni sistem.

Od mnogih privrednika danas se čuje da im ne trebaju diplomci, već obučeni radnici za određena zanimanja. Čini se da je celokupnom sistemu obrazovanja neophodna reforma. A to je posao koji treba dobro osmisliti.

Potpis za video: Prof. dr Vladimir Popović, dekan Mašinskog fakulteta

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti