Genetski modifikovane krave podrigivaće manje metana

Da li je moguće imati krave koje ispuštaju manje metana? Odgovor možemo dobiti u genetici, prenosi Rojters. Kada se na farmi Bena Louvita u Kanadi na proleće otele krave osemenjene genetski modifikovanim materijalom ovaj farmer će, među prvima u svetu uzgajati telad koja podrigujući emituju manje metana od standardnih goveda. Stočarstvo čini 14,5 odsto globalnih emisija gasova staklene bašte.

Kanadski farmer Ben Louvita sledećeg proleća dobiće od svijih krava telad, koja će među prvima u svetu biti uzgajana sa specifičnim ekološkim ciljem – da podrigivanjem emituju što manje metana. Loevith je farmer u trećoj generaciji u Lindenu u Ontariu. U junu je veštački osemeno 107 krava i junica semenom bika koji je bio prvi na tržištu sa genetskom osobinom niske proizvodnje metana.

„Selektivni uzgoj za manje emisije metana, sve dok ne žrtvujemo druge osobine, izgleda kao laka pobeda“, prokomentarisao je Loevith, prenosi Rojters.

Dolazak komercijalno dostupne genetike za proizvodnju mlečnih krava koje emituju manje metana mogao bi da pomogne u smanjenju jednog od najvećih izvora snažnog gasa staklene bašte, kažu naučnici i stručnjaci iz stočarske industrije. Stočarstvo čini 14,5 odsto globalnih emisija gasova staklene bašte.

Podrigivanje je najveći izvor emisije metana koji proizvode goveda. Semek, genetička kompanija koja je prodavala Louvitu genteski modifikovano „seme” goveda, rekla je da bi usvajanje karakteristike niske količine metana moglo da smanji emisije metana iz kanadskih mlečnih stada za 1,5 odsto godišnje, a za 20 do 30 odsto do 2050. godine. Kompanija je početkom proleća počela da prodaje seme na tržištu u 80 zemalja. Prvi kupci dolaze iz Britanije i mlekara u SAD i Slovačkoj, rekao je potpredsednik Dru Sloun.

Još nema većeg interesovanja

Naučnici su uhvatili dah stoke kako bi izmerili metan u njima, a zatim uporedili podatke sa genetskim podacima i uzorcima mleka. Emisije metana iz kanadskih muznih krava uveliko varira, od 250 do 750 grama dnevno.

Neki zvaničnici mlečne industrije i dalje nisu ubeđeni u stočarstvo sa niskim sadržajem metana. Kažu da bi to moglo dovesti do problema sa varenjem kod goveda. Odeljenje za poljoprivredu kanadske vlade je saopštila da još nije procenila uticaj metana koji je u osnovi proizvodnje u stočarstvu, ali da je smanjenje emisija ovog gasa kod stoke „izuzetno važno“.

„Semek u početku ne naplaćuje dodatno ovu genetsku osobinu”, rekao je Majkl Lohuis, potpredsednik Semek-a za istraživanje i inovacije.

Odbio je, međutim, da pruži projekcije prodaje. Ali, očekuje da će prodaja ostati spora dok se ne pojave finansijski podsticaji. Kanadska vlada trenutno ne nudi podsticaje za uzgoj goveda sa niskim sadržajem metana. Ministarstvo poljoprivrede navelo je, ipak, da Otava radi na uvođenju kompenzacionih kredita za smanjenje metana kroz bolje upravljanje stajnjakom.

Neke zemlje i prehrambene kompanije počele su da podstiču farmere da pređu na uzgoj goveda sa nižim emisijama metana. Novi Zeland će 2025. godine početi da oporezuje farmere zbog metana koji ispušta stoka. Kompanije Nestle i Burger King rešavaće problem metana u svojim lancima snabdevanja promenom načina ishrane stoke, navodi Rojters.

Izvor: Energetika-net

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti