Geologija – nauka koja pomaže i poljoprivredi

O značaju geologije, posebno u onim, na prvi pogled sporednim sektorima u današnjoj emisiji Jelica Putniković razgovara sa dr Dejanom Barjaktarovićem, predsednikom DGEITS-a i pomoćnikom direktora sektora za regionalnu geologiju Geološkog zavoda Srbije.

Geologija spada u najstarije nauke i prvi put je korišćena kako bi se ispitalo kamenje koje je korišćeno kao građevinski materijal. To se proširilo i na ispitivanje mermera i kreča, a veoma brzo su započeli sa istraživanjem minerala.

Danas je prva asocijacija na reč geolog da je reč o ljudima koji istražuju i otkrivaju ležišta prirodnih bogatstava, pre svega ruda, minerala, nafte…

Takođe, geolozi proučavaju cunamije, poplave, klizišta, suše i vulkanske aktivnosti i preporučuju akcione planove za smanjenje štete u slučaju da se takav događaj desi.

Geolozi proučavaju i istražuju vodne resurse, što je, zbog toga što bez vode nema života ključno za život na planeti. A svojim znanjem mogu, takođe, da pomognu i u popravljanju kvaliteta poljoprivrednog zemljišta. Što je, danas, kada smo suočeni sa problemom nestašice i skupih veštačkih đubriva veoma bitno za proizvodnju hrane. Moglo bi se reći da su geolozi, zapravo, ekolozi. Jer, proučavaju planetu, pomažući da je razumemo, ali i učeći nas kako da je zaštitimo od nas samih.

O značaju geologije, posebno u ovim, na prvi pogled sporednim sektorima u današnjoj “Energiji Sputnjika” Jelica Putniković razgovara sa dr Dejanom Barjaktarovićem, predsednikom DGEITS-a (Društvo geoloških inženjera i tehničara Srbije) i pomoćnikom direktora sektora za regionalnu geologiju Geološkog zavoda Srbije.

Video možete pogledati ovde.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti