Glavni radovi na HE Dabar mogli bi da počnu u martu

Na hidroelektrani Dabar glavni radovi bi trebalo da počnu nakon aktiviranja kredita sa kineskom bankom, što se očekuje za 20 dana. Nedavno je uplaćeno osiguranje kredita od 7,5 miliona evra i preostalo je da se uplati 33 miliona evra bez PDV-a za aktivaciju kreditnog aranžmana, a to znači i obezbeđenje kompletne finansijske konstrukcije. Ukupna vrednost ugovora za izgradnju HE Dabar iznosi 222 miliona evra.

„U narednih 20 dana trebalo bi da bude aktiviran kredit sa kineskom bankom, čime će biti završena finansijska konstrukcija i omogućen početak izgradnje hidroelektrane Dabar“, izjavio je generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović.

Ukupna vrednost ugovora za izgradnju HE Dabar iznosi 222 miliona evra i kreditna sredstva su odobrena po povoljnim uslovima.

Kompletna finansijska konstrukcija

Petrović kaže da je nedavno uplaćeno osiguranje kredita od 7,5 miliona evra, navodeći da je sada preostalo da se uplati 33 miliona evra bez PDV-a za aktivaciju kreditnog aranžmana, a to znači i obezbeđenje kompletne finansijske konstrukcije.

„Čim se uplate sredstva, a to se može očekivati u narednih 20 dana, mi ćemo dobiti potvrdu o aktivaciji kredita, a to znači da glavni radovi na HE Dabar – brana Pošćenje, izrada kanala kroz Dabarsko polje u dužini od šest kilometara, izgradnja mašinske zgrade u mestu Vrijeka, kao i cevovoda od tunela do mašinske zgrade, uz vodostan na samom tunelu”, rekao je Petrović.

Brojni uslovi za odobrenje kredita

On je napomenuo da se već dve godine i sedam meseci pregovara sa kineskom bankom koja je tražila ispunjenje brojnih uslova da bi odobrila kredit za izgradnju HE Dabar.

Petrović je naveo da su glavni radovi na HE Dabar – brana Pošćenje, izrada kanala kroz Dabarsko polje u dužini od šest kilometara, izgradnja mašinske zgrade u mestu Vrijeka, kao i cevovoda od tunela do mašinske zgrade, uz vodostan na samom tunelu.

Poštovanje rokova

Petrović je izrazio uverenje da će kineska kompanija uraditi taj posao u zadatom roku.

Direktor HE Dabar Slaviša Stajić rekao je da je početkom januara održan sastanak sa predstavnicima izvođača radova i da je tada obećano da će banka ispoštovati sve rokove, kao i da će se finansijsko zatvaranje kredita postići do 18. februara.

„Nadamo se da će izvođač ući u posao u martu, nakon toga obaveze izvođača su izrada projekta, a uporedo sa tim i pripremni radovi za izgradnju gradilišnih naselja i prateće infrastrukture”, rekao je Stajić.

HE Dabar je sastavni deo projekta Gornji horizonti reke Trebišnjice, koji predviđa prebacivanje voda iz Gatačkog i Nevesinjskog polja, preko Dabarskog i Fatničkog polja u akumulaciju Bilećkog jezera.

Osim izgradnje HE Dabar, ovim projektom predviđena je gradnja i hidroeleketrane Nevesinje i hidroelektrane Bileća.

Reč je o najvećem projektu koji se gradi u poslednjih 30 godina.

Izvor: RTRS

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti