Glavni svemirski ciljevi za 2022 su misije na Mesec, Mars i asteroid

Sledeća godina će biti puna uzbudljivih misija koje će na Mesec, Mars i asteroid poslati različite države. Ove misije treba da prikupe obilje informacija koje će poslužiti u naučne svrhe sa ciljem boljeg razumevanja svemira. Prema nekima, glavni cilj naučnika treba da bude sakupljanje podataka kako bi pronašli potencijalnog blizanca Zemlje koji kruži oko zvezde slične Suncu.

Nauka o svemiru će se sledeće godine baviti misijama na Mesec, asteroide, Mars, a naslednik svemirskog teleskopa Huble će se biti online.

Zašto je to važno: Podaci koji će biti poslati na Zemlju iz budućih misija će pomoći naučnicima da nauče više nego ikada o objektima u Sunčevom sistemu i daleko izvan njega.

Šta se dešava: Svemirske organizacije poput Nase, Evropske svemirske agencije i japanske svemirske agencije, JAKSA, planiraju da pošalju sonde na različita mesta širom Sunčevog sistema,

Mars, Mesec i asteroid

Mars: Evropska svemirska agencija i Rusija planiraju da lansiraju svoj zajednički lender i rover EkoMars na površinu crvene planete u septembru.

  • Pridružiće se Nasinim roverima Persevirance i Kuriositi na površini Marsa. Očekuje se da će oba nastaviti sa radom sledeće godine.

Asteroidi: Nasina misija Psihe biće lansirana u avgustu 2022. Misija će istraživati čudni asteroid kojim dominiraju metali i koji je možda nekada bio deo jezgra davno mrtve planete.

  • Očekuje se i da će NASA-ina DART misija sledeće godine stići do asteroida koji je cilj misije. Nadaju se da će ga pogoditi i otkriti šta je potrebno da bi se opasan svemirski kamen izbacio iz kursa sudara sa Zemljom.

Mesec: Očekuje se da će NASA lansirati prvi let svoje mega rakete Spejs Launč Sistem na put oko Meseca. Svemirska agencija planira da raketa izvrši naučne eksperimente.

  • Raketa će nositi male satelite koji će proučavati vodu u lunarnom okruženju.
  • Druge nacije poput Japana, Rusije i Indije takođe planiraju da pošalju misije na Mesec sledeće godine. Ruska misija pod nazivom Luna-25 je dizajnirana da traži vodu u blizini južnog pola Meseca.

Očekuje se da će Nasin svemirski teleskop Džejms Veb (JWST), naslednik Habla, takođe početi sa radom početkom 2022.

  • Zadatak JWST-a je da prikupi ranu istoriju univerzuma koristeći moćne, osetljive instrumente. Pomoću njih će moći da vidi svetlost neke od prvih galaksija univerzuma i da se probije kroz prašinu kako bi video novorođene zvezde.
  • Očekuje se da će svemirski teleskop analizirati i atmosferu udaljenih vanzemaljskih planeta.

Budući ciljevi

Između redova: Kad sve ove misije počnu da dostižu svoje ciljeve, astronomi i planetarni naučnici će takođe moći bolje i sigurnije da planiraju ciljeve za naredne godine.

  • 2021. godine, uticajni izveštaj postavio je glavne prioritete za astronomiju i astrofiziku u narednoj deceniji. Izveštaj se fokusira na ideju da naučnici treba da rade na tome da pronađu potencijalnog blizanca Zemlje koji kruži oko zvezde slične Suncu.
  • 2022. će biti godina u kojoj naučnici i agencije poput Nase nastavljaju da pronalaze načine da daju prioritet ovim i drugim ciljevima koje je naučna zajednica postavila ove godine.

Šta videti: Očekuje se da će Kina nastaviti da prikuplja podatke iz tekućih misija robota na Mesec i Mars.

  • Takođe se očekuje da će završiti svoju svemirsku stanicu u narednih godinu dana, što će omogućiti novu platformu za potencijalna naučna istraživanja na Zemlji.

Izvor: Heromag

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti