Glečer na Antarktiku veličine Floride jedva se drži za kontinent

Sa najjužnijeg ledenog kontinenta Zemlje ne stižu dobre vesti. Glečer Thwaites, nazvan još i „Glečer Sudnjeg dana“ se jedva se drži ostatke ledenog pokrivača i preti da se otopi i podigne nivo mora u bliskoj budućnosti, smatraju naučnici.

Antarktičko ledeno telo nazvano „Glečer Sudnjeg dana“ moglo bi da se otopi mnogo brže nego što se ranije očekivalo i jedva da se drži za mnogo veći ledeni pokrivač, pokazalo je novo naučno istraživanje.

Opasnost od podizanja nivoa mora

Otapanje glečera Thwaites, veličine otprilike Floride, moglo bi da podigne nivo mora i do dva metra, upozoravaju naučnici. Upravo to, kao i činjenica da deluje kao prelazna zona između mora koje se zagreva i mnogo većeg ledenog pokrivača Zapadnog Antarktika, daje mu zloslutni nadimak.

Međutim, nova studija koju je sproveo Univerzitet Južne Floride (USF) otkrila je da se glečer Thwaites topio mnogo brže u prošlim vekovima nego što je primećeno poslednjih godina – što znači da bi što znači da bi sličan brz tempo topljenja mogao da bude pokrenut i u budućnosti.

3D prikaz oblika morskog dna / Foto: Business Insider

Naučnici su dobili podatke koristeći podvodne dronove za mapiranje morskog dna ispod glečera. Grebeni koje su mapirali „kao otisak stopala“ pokazuju gde je ranije bila osnova glečera, navodi se u saopštenju za štampu.

Nekada se ovaj glečer topio mnogo brže

To pokazuje da se u nekom trenutku u poslednjih 200 godina Thwaites smanjivao dvostruko brze nego što je to slučaj poslednjih godina, navodi se u saopštenju. Thwaites se danas zaista jedva drži za ledeni pokrivač i trebalo bi očekivati velike promene u malim vremenskim razmacima u budućnosti, čak i na godišnjem nivou, kada se glečer povlače iza plitkog grebena u svom koritu, rekao je dr Robert Larter, pomorski geofizičar iz British Antarctic Survey, takođe autor studije.

Samo mali udarac bi mogao da izazove veliku reakciju kod ovog glečera, napominje Alastair Graham, morski geofizičar USF-a koji je vodio studiju.

Thwaites-ova brzina topljenja prethodno je mapirana pomoću satelitskih slika. Godine 2020. studija urađena uz pomoć tih slika je otkrila da se Thwaites i njegov sused, glečer Pine Island tope brže nego što se verovalo.

Thwaites je delimično zaštićen ledenim grebenom za koji su naučnici videli da brzo propada. Prošlog decembra, naučnici su predvideli da je greben na putu da se otopi u roku od pet godina.

Izvor: zimo.dnevnik.hr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti