Goldman Saks ulaže 250 miliona dolara u tehnologiju skladištenja energije

Kanadska kompanija Hidrostor je razvila svoju tehnologiju naprednog skladištenja energije komprimovanog vazduha (A-CAES). Nakon realizovanog pilot projekta u Ontariju koji se uspešno prikljućio na mrežu 2019. godine, mnoge investicione kompanije vide izuzetan potencijal u ovoj tehnologiji. Jedna od njih je i svetski poznata kompanija za investiciono bankarstvo Goldman Saks koje ja najavila sopstvena ulaganja u kompaniju Hidrofor u vrednosti od 250 miliona dolara.

Grupa za upravljanje imovinom kompanije za investiciono bankarstvo Goldman Saks ulaže 250 miliona dolara u kompaniju Hidrostor za napredno skladištenje energije komprimovanog vazduha (A-CAES).

Predložena obaveza finansiranja dolazi od preduzeća Goldman Saks Aset Menadžment za privatni kapital i održivo ulaganje. Isplaćivaće se u tranšama koje su vezane za ključne tačke projekta koje je postigao Hidrostor u Ontariju, sa sedištem u Kanadi.

Hidrostor se već dokazao na ovom polju

Hidrostor komercijalizuje svoju tehnologiju skladištenja energije komprimovanog vazduha, tvrdeći da može biti isplativo rešenje za dugotrajno skladištenje energije. Iako je kompanija do danas izgradila samo jedan komercijalno operativni sistem od 2,2 MW / 10 MWh koji se priključio na mrežu 2019. u Ontariju, Hidrostor trenutno ima 1,1 GW / 8,7 GWh projekata u Australiji i Kaliforniji za koje tvrdi da su „uveliko u toku“.

Nova investicija će podržati razvoj i izgradnju tih projekata i proširiti globalni razvojni cevovod Hidrostora.

Već 2017, konsultantska kuća Dilojt je prepoznala pilot šemu kompanije Ontario kao primer inovacije i tehnološkog poboljšanja u prostoru za skladištenje energije.

Kasnije te godine, Hidrostor je predstavio Hidrostor Tera, svoje rešenje sistema za skladištenje energije. Ono ima za cilj da obezbedi velik kapacitet dugotrajnog skladištenja po ceni konkurentnoj sa postrojenjima na prirodni gas. U osnovi, sistem komprimovanog vazduha pretvara električnu energiju van vršnog opterećenja u komprimovani vazduh, koji se skladišti u izobaričnom podzemnom rezervoaru.

Kako funkcioniše Hidrostorova napredna tehnologija skladištenja energije komprimovanog vazduha (A-CAES). Foto: Hidrostor.

Dok se puni, on takođe skladišti toplotu generisanu procesom kompresije u adijabatskom sistemu upravljanja toplotom. Upotreba toplotne energije je deo „A“ u A-CAES-u, što mu daje bolju povratnu efikasnost u odnosu na druge tehnologije komprimovanog vazduha, navodi Hidrostor. Postojeći projekat u Ontariju služi višestrukim namenama

Dosta projekata u planu

Hidrostor je 2017. godine dobio određena finansijska sredstva od Australijske agencije za obnovljivu energiju (ARENA) i Tehnološkog fonda za obnovljivu energiju vlade Južne Australije. Prošle godine Enerdži-Storage je izvestio da je kanadska vlada obećala finansijsku podršku kompaniji za planirani projekat 300-500 MW na neimenovanoj lokaciji.

Kompanija Hidrostor (A-CAES) je prošlog leta obezbedila 10 miliona CA$ (8 miliona US$) kapitala za rast i podnela zahteve Kalifornijskoj komisiji za energiju (CEC) za dobijanje odobrenja za licenciranje dva kalifornijska projekta. Jedan projekat od 400 MW / 3,2 GWh u novembru i drugi od 500 MW / 4.000 MWh u decembru.

Izveštaj iz juna 2021. godine, konsultantske grupe ACIL Alen, koja predstavlja treću nezavisnu stranu je otkrio da bi projekat A-CAES od 200 MW / 1.600 MWh predviđen u udaljenom delu Južne Australije mogao da lokalnoj ekonomiji donese više od pola milijarde dolara, čineći lokalne električne mreže stabilnijim.

Interesovanje za dugotrajno skladištenje energije

Investicija Goldman Saks Aset Menadžmenta, pomoći će Hidrostoru da ubrza izvođenje projekta kroz razvoj, izgradnju i operacije, zajedno sa postojećim investitorima i partnerima kompanije.

Sredstva će se takođe koristiti za podršku Hidrostorovim razvojnim i marketinškim aktivnostima na tržištima koja su identifikovala kratkoročnu potražnju za dugotrajnim skladištenjem energije.

Prošle godine, Form Enerdži, startap kompanija sa novom tehnologijom za dugotrajno skladištenje energije gvožđe-vazduh, prikupio je 240 miliona dolara u krugu finansiranja. Startap za skladištenje zasnovan na gravitaciji, Enerdži Vault, prikupio 100 miliona dolara u krugu finansiranja Serije C. Enerdži Vault je prošle nedelje dodao Korea Zink na listu investitora koja uključuje Saudi Aramco i Softbank Ventures.

Različite kompanije koje se bave tehnologijom za skladištenje termalne i mehaničke energije imaju prijem ulaganja u dugotrajno skladištenje energije. Prošle godine na COP26 je pokrenut Savet za dugotrajno skladištenje energije koji predstavlja 16 od tih kompanija među 24 organizacije članice osnivača.

Neke firme poput EPC Burns & McDonel i Recurent Enerdži istakli su da je trenutno na snazi porast interesovanja za tehnologije koje se bave dugotrajnim skladištenjem energije.

Izvor: Energy Storage

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti