Pretraži
facebook twitter linkedin email

Kategorija: IT

Google mape nude novu aplikaciju za plaćanje parkinga i kupovinu karata


Pored mapiranja optimalne rute vožnje Google mape nude nove mogućnosti, da uz korišćenje aplikacije na telefonu direktno plate parking u Njujorku i da kupuju tranzintne karte više od 80 tranzitnih agencija širom sveta. Plaćanja će moći da se obave uz korišćenje kreditnih ili debitnih kartica sačuvanih u novčaniku Google Pay.


Google mape u Nјujorku već mogu da vam kažu kojim vozom da krenete ili da vam mapiraju optimalnu rutu vožnje. Sada to još više pojednostavlјuje, omogućavajući korisnicima da plaćaju parking ili javni prevoz direktno sa svojih telefona.

Od srede 17. februara korisnici mogu da povežu svoje Google naloge mapa sa svojim digitalnim Google Pay novčanicima i izvrše plaćanja u vezi sa prevozom, a da nikada ne napuste aplikaciju. Zaobilazeći parkomate i automate za karte za voz, lјudi mogu uštedeti vreme i, takođe, izbeći dodirivanje javnih površina, što u jeku pandemije predstavlja veliki benefit.

Nove funkcije u globalu predstavljaju samo najnovije ažuriranje Google mapa, čiji je cilј da postane više od mesta za pronalaženje uputstava za optimalnu rutu vožnje. Na primer, u decembru je Google dodao mogućnost verifikovanim preduzećima da direktno, putem aplikacije, komuniciraju sa  kupcima, jer se sve više kompanija oslanja na digitalne interakcije, da bi podstaklo prodaju. Aplikacija je, takođe, u septembru dodala funkciju koja pokazuje koliko je koronavirus rasprostranjen u datoj oblasti.

„Od rezervacije online nastave joge do naručivanja jela za poneti iz vašeg omilјenog restorana - Google Maps je moćan pomoćnik, koji vam omogućava da izvršavate zadatke tokom celog dana“, objavljeno je u kompanijskom blogu u sredu.

Za parkiranje, kompanija se udružila sa dva tehnološka dobavlјača - Passport i ParkMobile - koji će povezati Google Maps sa uličnim parking meračima. Kada lјudi koriste Google mape za navigaciju do odredišta, aplikacija će automatski tražiti od njih da „plate parking“. Zatim mogu da unesu svoj broj vozila, dužinu vremena - koliko žele da se parkiraju i pritisnu „plati“. Nova funkcija plaćanja parkiranja će, takođe, omogućiti korisnicima da dalјinski produže vreme na svom parkirnom automatu.

Za korisnike koji se oslanjaju na javni prevoz, Google proširuje mogućnost plaćanja troškova prevoza putem aplikacije: Sada će se povezati sa više od 80 tranzitnih agencija širom sveta. Kako korisnici planiraju putovanje, Google Maps će im pokazati kako da plate putovanje i dozvoliti im da to urade unapred, koristeći kreditnu ili debitnu karticu sačuvanu u novčaniku Google Pay. Na taj način, kada stignu na stanicu, mogu krenuti bez da izvlače novčanik ili prelaze na drugu aplikaciju.

„Jednom kada kupite kartu, sve što treba da uradite je da postavite telefon na čitač ili pokažete digitalnu kartu “, objašnjavaju iz Google.

Iako mnogi lјudi i dalјe provode puno vremena kod kuće zbog pandemije, ove funkcije će verovatno dobro doći kako se više lјudi vakciniše i države otvore ka slobodnom kretanju.

Izvor: CNN Business

facebook twitter linkedin email