Gradi se električni katamaran sa „solarnom kožom broda”

Gradi se električni katamaran sa „solarnom kožom broda”

Novi moderan električni katamaran, koji će ploviti kombinujući energije vetra i sunca, imaće neograničeni domet, tvrde u firmi Sunreef Yachts, koja najavljuje da će ovaj ekološki brod sa „solarnom kožom” imati pouzdanost jedrenjaka a udobnost superjahte.

Firma Sunreef Yachts je upravo počela da gradi, kako tvrdi, najnapredniji održivi električni katamaran na svetu.

Električno plovilo, poznato kao Sunreef 80 Eco, koristi kombinaciju najnovije zelene tehnologije, tako da ima pouzdanost jedrenjaka i udobnost superjahte. Prvi put je predstavljen prošle godine kao deo nove linije Eco Polish yard’s, koja se sastoji od pregršta plovila u rasponu od 40 do 100 stopa (1ft / jedna stopa = 0.30m).

Plovilo je dizajnirano i projektovano u okviru kompanije, a jedna od osnovnih karakteristika je da obezbeđuje holistički pristup ekološkom krstarenju – može da koristi i skladišti obnovljivu energiju i iznad i ispod vodene linije, što znači da danima može tiho da plovi bez emisije štetnih gasova. Autori tvrde da ima neograničen domet plovidbe, što omogućava duge pustolovine na moru.

Verovatno najinovativnija karakteristika je „solarna koža broda” – fotonaponski sistem koji se sastoji od solarnih ćelija, koje sup o prvi put u svetu integrisane u bokove trupa i na drugim delovima plovila. Prekrivajući ukupnu površinu od približno 1.600 kvadratnih stopa, „solarna koža” će proizvoditi do 34 kWh čiste energije, koja će biti uskladištena u litijumskim baterijama koje su po meri projektovane. Istovremeno, „solarna koža” daje brodu zanimljiv, futuristički izgled. Plovilo poseduje i ugljenični jarbol.

Katamaran sa solarnom kožom / Foto: Sunreef Yachts

Sam pogon ima više mogućnosti: brod može da koristi svoja dva, energetski efikasna električna motora od 180 kW ili snagu vetra. Dok je pod jedrima, brod koristi napredni sistem hidrogeneratora za proizvodnju energije i, zapravo nadoknađuje energiju iz rotacije elise. Dva propelera zajedno mogu da generišu više od 15 kWh dok plove brzinom od oko sedam čvorova (1čvor = 0,514m/s – 1,85km/h). Ta energija se zatim koristi za napajanje motora i brodskih uređaja.

„Sunreef 80 Eco zasniva se na odgovornom jedrenju i oslanjanju na obnovljivu energiju. Sada spajamo najinovativniji solarni sistem u industriji sa hidro proizvodnjom“, rekao je osnivač i predsednik Sunreefa, Francis Lapp.

Brod, takođe, poseduje visokotehnološki sistem za upravljanje tokom plovidbe, visoko efikasan klima uređaj, generatore vetra i netoksične boje. Što se tiče dekora, on je u potpunosti prilagodljiv, a nameštaj je napravljen od održivih materijala.

Ovaj katamaran bi trebalo da zaplovi ovog leta.

Izvor: Robbreport.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti