Gradiće se gasovod između Grčke i Severne Makedonije

U Atini je potpisan sporazum o izgradnji interkonektora za prenos prirodnog gasa između Grčke i Severne Makedonije, od Nea Mesimvrije do Đevđelije, koji će koštati oko 110 miliona evra. Partneri u ovom poslu biće makedonski Nacionalni energetski resursi AD Skoplje i grčki nacionalni operator gasa DESFA.

Sporazum između Vlade Republike Severne Makedonije i Vlade Republike Grčke o razvoju interkonekcije za prenos prirodnog gasa Grčka-Severna Makedonija juče su u Atini potpisali ministar ekonomije Severne Makedonije, Krešnik Bekteši i ministar životne sredine i energetike Republike Grčke, Costas Skrekas.

Potpisivanjem ovog sporazuma garantuje se namera vlada dveju zemalja da prošire postojeću saradnju u energetskom sektoru, kako bi ojačale saradnju u gasnom sektoru promovisanjem međusobnog povezivanja njihovih gasnih sistema.

Izgradnja interkonektora ima za cilj jačanje odnosa između Severne Makedonije i Grčke i Evropske unije, olakšavanje trgovine prirodnim gasom između dve zemlje, kao i omogućavanje daljeg razvoja prenosne mreže gasa Republike Severne Makedonije. Jedna od glavnih prednosti izgradnje interkonektora je poboljšanje sigurnosti snabdevanja i likvidnosti na tržištu gasa u Republici Severnoj Makedoniji i snabdevanje gasom iz Južnog koridora.

„Danas smo imali divnu priliku sa mojim dragim kolegom Kostasom da potpišemo sporazum o izgradnji interkonektora u vezi sa prirodnim gasom između Severne Makedonije i Republike Grčke. Ovo je veliki korak napred u poboljšanju energetske infrastrukture naše zemlje i doprineće diverzifikaciji u snabdevanju prirodnim gasom, a naravno stabilnosti snabdevanja prirodnim gasom“, rekao je ministar Bekteši nakon potpisivanja Sporazuma

Bekteši je istakao da je ovaj dogovor veoma važno ne samo za odnose dve države, koji se svakodnevno poboljšavaju već i za ekonomiju Severne Makedonije, s obzirom na to da će se povećati konkurentnost kompanija, smanjiti cene u oblasti prirodnog gasa.

„Potpisali smo međuvladin sporazum za izgradnju cevovoda za prirodni gas koji će početi od Nea Mesimvrije i završiti u Đevđeliji. Na ovaj način nadograđujemo geopolitičku ulogu Grčke, s obzirom na to da dalje jačamo njenu ulogu kao energetskog raskršća, koje će prenositi prirodni gas iz našeg nacionalnog sistema u Severnu Makedoniju, a s druge strane dajemo mogućnost našem severnom susedu da smanji uticaja na životnu sredinu, postigne energetsku tranziciju i postepeno zameniti prirodnim gasom zagađujuće oblike korišćenja proizvodnje električne energije. Tako doprinosimi opštoj evropskoj viziji, da Evropa bude prvi, klimatski neutralan kontinent do 2050. godine“, rekao je ministar za životnu sredinu, životnu sredinu i energiju Grčke, Costas Skrekas.

Grčki ministar je istakao da će hiljade radnih mesta biti otvoreno tokom izgradnje.

„Izgradnja ovog važnog projekta koji će objediniti dva sistema prirodnog gasa dve zemlje koštaće oko 110 miliona evra i naravno, kada jednom počne sa radom, ovaj cevovod će mnogo pomoći u daljem razvoju naših ekonomija“ rekao je Costas Skrekas.

Investicija Severne Makedonije iznosi 54 miliona evra.

U narednom periodu biće potpisan Sporazum o saradnji između Nacionalnih energetskih resursa AD Skoplje i grčkog nacionalnog operatora gasa DESFA, koji će garantovati izgradnju interkonektora između dve zemlje.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su premijer Zoran Zaev, zamenik premijera zadužen za ekonomske poslove, koordinaciju ekonomskih odeljenja i investicije, Fatmir Bitiki, izvršni direktor National Energi Resources AD Skoplje, Bajram Rekhepi i Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Grčkoj, Jeffrei Paiat.

Izvor: Vlada.mk

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti