Gradnja hidroelektrane Čebren najvažniji energetski projekat u Makedoniji

Konačno je doneta odluka koja predviđa realizaciju najvažnijeg energetskog projekta u zemlji, izgradnju hidroelektrane Čebren. Vlada Severne Makedonije je prošle nedelje saopštila da je grčka kompanija PPC-Arhirodon dobila koncesiju za korišćenje vode Crne reke za proizvodnju električne energije izgradnjom hidroelektrane.

Projekat Čebren i Galište treba da se realizuje i da se izgradi veća gasna elektrana da bi se balansirao sistem proizvodnje električne energije. Ovo je izjavio predsednik makedonske Regulatorne komisije za energetiku (RKE) Marko Bislimoski, u intervjuu za državnu novinsku agenciju MIA.

Takođe, on dodaje da je red na državi da ispuni ta očekivanja. Ono što država može da uradi sama ili uz javno-privatno partnerstvo treba da se uradi, kaže Bislimoski.

„Trebalo bi da se realizuje najavljena velika fotonaponska elektrana u Štipu od oko 400 megavata, kao i najavljena vetroelektrana u Krivopalanečkom od 400 megavata i veća kogeneraciona centrala u Skoplju, koja je grčka investicija. Ovo će Makedoniju pretvoriti od zemlja uvoznica u zemlju izvoznicu električne energije, kaže Bislimoski.

Vlada je prošle nedelje saopštila da je grčka kompanija PPC-Arhirodon dobila koncesiju za korišćenje vode Crne reke u Severnoj Makedoniji za proizvodnju električne energije izgradnjom hidroelektrana.

Iz tog razloga poručuju da je doneta odluka koja predviđa realizaciju najvažnijeg energetskog projekta u zemlji, hidroelektrane Čebren.

Uspešan četrnaesti pokušaj

Ovo je četrnaesti pokušaj davanja koncesije Crnoj Reci. Ovom je prethodilo 13 neuspešnih tendera za Čebren u proteklih 20 godina. Ideja za Čebren potiče iz 60-ih godina prošlog veka. Poslednji javni poziv, pre aktuelnog, objavljen je 2016. godine.

ESM je objavio snimak sa lokacije duž Crne reke gde će biti stvoreno najveće veštačko jezero u zemlji.

„Hidroelektrana Čebren je godinama unazad bila izazov za stručnjake iz energetike, arhitekture, građevinarstva i izazov za državu i njene aktere zadužene za sprovođenje ovog velikog projekta u delo. AD ESM i Upravni odbor kompanije ponosni su što se u njihovom mandatu čini ozbiljan i održiv korak ka realizaciji Čebrena. Država i AD ESM imaju stručnu i svu drugu spremnost da ovaj izuzetan infrastrukturni objekat počne da se gradi“, saopštio je ESM.

Procenjena vrednost investicije je oko milijardu evra, kojom je predviđena izgradnja reverzibilne hidroelektrane Čebren, instalisane snage od najmanje 333 megavata.

Po Bislimovskom, energetska kriza je pomogla da se na površinu izbace svi propusti koji su napravljeni u proteklih 30 godina. Ali, prema njegovim rečima, u krizi struje je potrošen novac za gašenje „požara” za socijalni mir.

„Makedonija se i dalje uglavnom zasniva na termoelektranama i hidroelektranama izgrađenim pre 40 i više godina. Država je ulagala vrlo malo u energetske kompanije sa novim kapacitetima. Za krizu smo potrošili 300 ili 400 miliona evra pre svega da očuvamo socijalni mir, jer nije moglo da se kaže domaćinstvima da plaćaju duplo više struje ili dva do tri puta skuplje grejanje. Da smo prethodnih godina sa ovih 400 miliona evra sledili odgovarajuću strategiju, mogli smo da napravimo kogeneraciju ili Čebren, a sada bi nam to vratilo mnogo novca “, naglašava Bislimoski.

Verujem, kaže, da je ono što je privatni sektor pokazao jedna i jedina dobra stvar u energetskoj krizi koja je u suštini bila finansijska kriza i pokazala da je energija veoma važna.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti