Gradnja toplovoda Obrenovac – Novi Beograd može da počne u junu

Početak izgradnje toplovoda Obrenovac - Novi Beograd moguć u junu ove godine, rekla je ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović posle sastanka Radne grupe za praćenje aktivnosti na realizaciji projekta Toplovod Obrenovac - Novi Beograd, da bi izgradnja toplovoda mogla da počne ove godine u junu.

Posle sastanka Radne grupe za praćenje aktivnosti na realizaciji projekta Toplovod Obrenovac – Novi Beograd potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović je rekla da bi izgradnja toplovoda mogla da počne ove godine u junu.

Reč je o projektu vrednom 194 miliona evra, koji je važan i za Grad Beograd i za Republiku Srbiju, jer će omogućiti povećanje energetske efikasnosti, korišćenje novih energenata, kao i dobijanje toplotne energije po nižoj ceni.

„Beograd je najveći grad u Srbiji i veoma je važno da energetski bilans Beograda bude održiv i da se povećava energetska efikasnost. Pokazali smo na prethodnim projektima da kad Vlada Srbije i Grad Beograd rade zajedno, možemo da napravimo rezultat. Verujem da će tako biti i ovog puta i da ćemo uspešno rešavati sve probleme i da ćemo za nekoliko godina imati završen ovaj projekat, koji između ostalog uključuje izgradnju 28 kilometara toplovoda i četiri pumpne stanice”, rekla je Mihajlovićeva.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da je izgradnja toplovoda Obrenovac – Novi Beograd projekat koji se pominje nekoliko decenija i da će sada konačno biti realizovan.

„Ovaj projekat će omogućiti da se topla voda koja se trenutno baca u Savu, i zbog koje je Sava nekoliko stepeni toplija, koristi za grejanje, što će pored sigurnog snabdevanja toplotnom energijom imati i pozitivan uticaj na životnu sredinu. Na današnjem sastanku utvrdili smo dinamiku aktivnosti, kako bi radovi mogli da počnu ove godine, nadamo se u junu”, rekao je Vesić.

Sastanku Radne grupe prisustvovali su i predstavnici EPS-a, EMS-a, Elektrodistribucije Srbije, Beogradskih elektrana, kao i predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike, Ministarstva finansija i Grada Beograda.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti