Grbović: Zaštititi najsiromašnije od poskupljenja struje i graditi nove izvore energije

Država Crna Gora i Elektroprivreda (EPCG) moraju da pronađu način da zaštite najsiromašnije građane od poskupljenja struje, saopštio je trgovac električnom energijom, Pavle Grbović, i dodao da je potrebno izgraditi sve vidove obnovljivih izvora energije i ubrzati izgradnju solarnih panela.

Grbović je rekao da je, pored zaštite najsiromašnijih građana od poskupljenja, potrebno ograničiti minimalnu količinu električne energije, do 500 kilovati (KW), koja će biti po prihvatljivoj ceni.

„Za svu ostalu potrošnju i potrošače trebalo bi etapno povećavati cenu električne energije, dok se ona ne približi tržišnoj ceni. Potrebno je doneti novu tarifnu politiku cena za građane i privredu i najaviti postepeno povećanje cena električne energije u narednoj godini. Ovo povećanje dovelo bi do većeg interesovanja privrednih subjekata, kao što su hoteli i poslovni objekti, da investiraju u ugradnju solarnih panela na krovovima objekata“, rekao je Grbović u intervjuu agenciji Mina-business.

Treba ubrzati izgradnju solarnih panela

Pored toga, kako je dodao, potrebno je ubrzati izgradnju solarnih panela i za to koristiti veće objekte kao što su škole, državne ustanove i druge.

„Kako bi se ubrzao postupak za dobijanje dozvola za izgradnju novih izvora električne energije, potrebno je po hitnom postupku doneti leks specijalis o gradnji obnovljivih izvora električne energije, kako bi EPCG, ali i privatnici, mogli da investiraju u nove elektroenergetske kapacitete“, smatra Grbović.

Takođe, kako je rekao, treba podržati EPCG u već započetoj izgradnji solara.

„Treba imati na umu da energija iz samo 20 megavata (MW) instaliranog kapaciteta solarnih panela ima tržišnu vrednost od oko 15 mil EUR u narednoj godini“, precizirao je Grbović.

Kada su u pitanju solari, on smatra da je najbolje ugledati se na primer iz regiona.

Mađarska je, prema podacima njenog operatora prenosnog sistema (MAVIR), od 2012. do ove izgradila preko 1,2 hiljade MW solarnih panela na kućama, ne uključujući velike fabrike, velike privatne objekte i industrijska postrojenja. Uzimajući u obzir prosečnu cenu HUPX-a za proteklih devet meseci, može se konstatovati da je Mađarska tokom tog perioda uštedela oko 300 mil EUR zahvaljujući solarnim panelima, kroz smanjenu potrošnju.

Potrebno je doneti energetsku strategiju za narednih deset godina

„U energetici se ništa ne može uraditi preko noći. Činjenica je da EPCG nije izgradila nijedan novi veliki objekat za proizvodnju električne energije tokom dužeg vremenskog perioda. Potrebno je doneti energetsku strategiju za narednih deset godina – na koji način će se nadomestiti nedostajuća energija zbog neizbežnog prestanka rada Termoelektrane (TE) Pljevlja“, rekao je Grbović.

Prema njegovim rečima, zbog starosti postrojenja, TE Pljevlja će moći da radi najviše 10 do 12 godina. Tada će nedostatak energije u Crnoj Gori biti oko dve milijarde kilovat sati (kWh), odnosno dva teravat sata, od čega 1,5 TWh iz TE i 0,5 TWh zbog porasta potrošnje.

Potrebno je izgraditi sve vidove obnovljivih izvora

„Potrebno je izgraditi sve vidove obnovljivih izvora – hidro, solar i vetar. Sa izgradnjom novih hidro izvora, prvenstveno izvora sa akumulacijama i uz postojeće dve hidroelektrane, Perućicu i Pivu, moguće je upravljati i balansirati sistem u kojem veliki udeo proizvodnje dolazi iz vetra i solarnih elektrana“, objasnio je Grbović.

Paralelno sa izgradnjom novih izvora, kako je naglasio, treba raditi na energetskoj efikasnosti i promeni tarifne politike cena, kako bi ugradnja solarnih panela bila ekonomski isplativa i obavezna za sve nove objekte.

Grbović je rekao da smo svedoci velike suše koja traje mesecima, a po trenutnim vremenskim prognozama nema velikih promena tokom narednih sedam dana. On je naglasio da je situacija ove godine veoma slična prošlogodišnjoj, kada smo takođe očekivali veće padavine.

Prihode iz poslovanja EPCG treba usmeriti na investicije u izgradnju novih izvora električne energije

„Strategija poslovanja najveće i najjače državne firme ne može se zasnivati na očekivanju padavina. Nadam se da će ova situacija poslužiti kao pouka nadležnim organima iz energetskog sektora, odnosno resornog Ministarstva i EPCG. Prihode iz poslovanja EPCG treba koristiti na pravi način, usmeriti na investicije u izgradnju novih izvora električne energije“, poručio je Grbović.

Na pitanje da li mere štednje pomažu i da li je delotvorna kupovina struje unapred, kao moguća rezerva, Grbović je odgovorio da je poznato da se roba koja ima znatno nižu cenu od tržišne nikada ne štedi.

Trenutno je cena električne energije za domaćinstva deset puta niža od tržišne.

„Zbog trenutne situacije na tržištu, računi za potrošače u Češkoj tokom četvrtog kvartala su vezani za cenu električne energije na berzi i nije moguće dobiti fiksnu cenu na period duži od tri meseca. Cene električne energije za domaćinstva se kreću i do 440 EUR po MWh“, dodao je Grbović.

Restrikcije ne bi pomogle

Komentarišući moguće restrikcije, Grbović je saopštio da one ne bi mnogo pomogle, jer bi se potrošnja selila iz jednog u drugi deo dana.

„Trenutno, najveći problem Crne Gore je narušen paritet između energenata. Cena struje je ostala ista, cena drva za ogrev je porasla sa 40 EUR po metru kubnom na 70 do 90 EUR po metru kubnom, dok je cena peleta uvećana sa 120 EUR po toni na 300 EUR po toni. Uvećane cene ovih energenata, ali i činjenica da Crna Gora nema gasa, navode potrošače da koriste električnu energiju za grejanje“, objasnio je Grbović.

Nepredvidiva energetska situacija se produžava

Na pitanje kako generalno ocenjuje trenutnu situaciju u energetici u regionu i svetu, Grbović je objasnio da se nepredvidiva energetska situacija se produžava, s obzirom na to da su pred nama meseci sa povećanom potrošnjom i neizvesnim snabdevanjem gasom.

„Zemlje Evropske unije (EU) su prioritetno punile skladišta gasom, ali i dalje postoji bojazan da će doći do ozbiljne energetske krize. To će zavisiti od više faktora – dopreme tečnog gasa, količine padavina, temperature vazduha i mera koje primenjuju zemlje EU. Energetske prilike na Balkanu će u najvećoj meri zavisiti od hidrologije, temperature vazduha i spremnosti termoelektrana, odnosno obezbeđenja potrebnih količina uglja“, tvrdi Grbović.

Cene električne energije su trenutno u padu

Govoreći o cenama struje na berzi i mogućnosti da, iako imamo novca, nećemo moći da nabavimo električnu energiju, Grbović je rekao da su cene električne energije trenutno u padu, kako za decembar, tako i za celu narednu godinu, zbog toga što je oktobar u celoj Evropi ispraćen temperaturama znatno iznad proseka za ovaj period godine, a samim tim i znatno nižom potrošnjom gasa.

Ovo se najbolje može videti kada se pogleda cena električne energije u Mađarskoj za narednu godinu, odnosno Y2023 HU, koja je od 31. avgusta do 27. oktobra ove godine pala sa 616 EUR po MWh na 411 EUR po MWh.

„Trenutno najveći rizik predstavljaju promene regulativa, odnosno uređenje modela poslovanja tržišta električne energije pojedinih zemalja – Rumunije i Bugarske, koje bi mogle dovesti do ukidanja izvoza električne energije u cilju smanjenja cene na internom tržištu. Setimo se februara 2012. godine kad su, zbog izuzetno niskih temperatura i velikih snežnih padavina, pojedine zemlje obustavile ugovorenu isporuku električne energije. To je izazvalo opštu nestašicu na teritoriji jugoistočne Evrope – naveo je Grbović.

Na pitanje da li se može izvesti neka gruba računica koliko bi zemlje regiona mogla da košta energetska kriza, Grbović je odgovorio da je tačnu računicu jako teško dati, jer su pojedine zemlje deo energije kupovale unapred, kada su cene bile znatno niže.

„Međutim, gruba računica se može izračunati kada se pomnoži ukupan uvoz električne energije Srbije, Makedonije i Hrvatske i prosečna cena na HUPX berzi za proteklih 12 meseci. Treba uzeti u obzir da je ovo jako gruba računica i da se konačan iznos u novcu može razlikovati i do +/- 20%, usled strategije i tajminga nabavljanja električne energije za prethodni period pojedinih zemalja – zaključio je Grbović.

Izvor: aKapija

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.