Grčka: Još jedan korak prema pametnim brojilima

Grčka planira instaliranje pametnih brojila u ukupnoj vrednosti od 734,12 miliona evra, u periodu 2024-2028. godina.Tenderski proces za izbor izvođača koji će sprovesti zamenu brojila električne energije pametnim brojilima u ovoj zemlji biće završen do kraja godine. Ukupan budžet za ovaj projekat, koji je pokrenut 2013. godine i trebalo bi da bude završen 2030. godine, iznosi 1,13 milijardi evra i finansiraće ga RRF i Evropska investiciona banka.

Ovo je predviđeno Planom razvoja grčkog operatera električne mreže DEDDHE, koji je administrator dao na javnu raspravu. Projekat obuhvata nabavku i ugradnju pametnih brojila električne energije niskonaponskim kupcima širom Grčke (5.200.000 jednofaznih i 2.100.000 trofaznih) u vrednosti od 7,3 miliona evra, kao i njihovo uključivanje u sistem telemetrije, kapaciteta osam miliona mernih mesta. Istovremeno, isti broj postojećih brojila će biti uklonjen za niskonaponske kupce DEDDHE.

Treba napomenuti da je u toku 2024. planirano da se pametna brojila instaliraju u ukupno oko 67.000 komunalnih preduzeća, kao i u komunalnim preduzećima samoproizvođača električne energije ili potrošača sa infrastrukturom za punjenje električnih automobila.

Realizacija do 2030.

To je važan projekat sa ukupnim budžetom od 1,13 milijardi evra koji finansiraju RRF i Evropska investiciona banka i koji će raditi od 2030. godine. Pokrenut je od 2013. godine odlukom Ministarstva životne sredine, kojom je dato zeleno svetlo za masovnu postepenu zamenu postojećih mernih sistema.

Kako DEDDIE ističe u planu razvoja mreže, telemetrijski rad je od najveće važnosti za digitalizaciju mreže. Time će se omogućiti, između ostalog, dinamičko određivanje cena energije, povećanje prodora obnovljivih izvora u elektroenergetski sistem, bolje poznavanje stanja mreže i smanjenje netehničkih gubitaka.

Sadržaj projekta

Nabavka i instalacija AMI telemetrijskog sistema (infrastruktura automatizovanih merača) za prikupljanje merenja potrošnje i proizvodnje električne energije širom zemlje od 8m. pametna elektronska brojila niskog napona, koja će podržavati sledeće komunikacione tehnologije brojila.

Planifrana je isporuka 7,3 miliona niskonaponskih pametnih merača – isporuka 2,92m niskonaponskih pametnih kutija za montažu brojila. Rad na terenu u pet regiona distribucije u koji spada: zamena postojećih kutija; zamena postojećih brojila pametnim brojilima; uključivanje pametnih brojila u Telemetrijski centar

Prema kompaniji DEDDHE, najvažnije očekivane koristi od implementacije projekta su sledeće:

Potrošači sa mogućnošću proizvodnje

Mogućnost učešća na veleprodajnom tržištu električne energije preko FOSE (Kumulativne agencije za zastupanje) za one koji imaju ili proizvodne jedinice OIE kroz posebne programe (Net metering itd.) ili skladišne jedinice u svojim objektima

Zatim, mogućnost praćenja njihove potrošnje, putem kućnog uređaja ili veb aplikacije i prebacivanje njihove potrošnje na niskobudžetne sate prema signalu koji će im dati njihov dobavljač.

Pružanje validiranih istorijskih podataka o potrošnji ili od strane DEDDHE ili preko trećih strana (npr. dobavljača). Smanjenje vremena nestanka struje, zbog boljeg nadgledanja mreže.

Snabdevači električna energija

Formulisanje tarifa sa ciljem pomeranja potražnje svojih kupaca sa sati sa visokim cenama na sate sa niskim troškovima i samim tim smanjenjem troškova snabdevanja konkurentnog kraka energije.

Predviđena je izrada faktura prema profilu potrošnje sopstvenih kupaca u kombinaciji sa prethodnom mogućnošću, ubrzavanje procesa promene dobavljača

Ostali učesnici  tržišta

Sposobnost kompanija koje se bave energetskim uslugama da strukturiraju bolje predloge svojim kupcima. Takođe, koristi će biti i za DEDDHE, pošto će se poboljšati kontrola i nadzor mreže, smanjiti troškovi zbog automatizacije potrošnje i procesa promene dobavljača, postaće lakše identifikovati kvarove/mrežu i krađu struje. Važnim se smatra i sertifikacija podataka o kvalitetu energije, kao i unapređenje planiranja ulaganja u mrežu kroz preciznije predviđanje budućih opterećenja i vršnih opterećenja.

Treba napomenuti da je, prema podacima kompanije DEDDHE-u na projekat u 2023. godini utrošeno 24,61 miliona evra, u 2024. planirano je izdvajanje 40,42 miliona evra. Za naredni period planira se značajno povećanje investicija – 113,39 miliona evra u 2025. godini, 195 miliona evra u 2026. i 2027. i skoro 190 miliona evra u 2028.

Prema tome, kompletni projektovani novčani tokovi za period 2024-2028 iznose ukupno 734,12 miliona evra.

Izvor: Ienergia

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti