Energenata će biti

Grčka pokreće DAM, IDM i balansno tržište struje

Novi model ojačaće konkurenciju i transparentnost na grčkom tržištu električne energije, doprinoseći smanjenju troškova energije za domaćinstva i kompanije i rastu izvoza električne energije, izjavio je ministar energetike Grčke Kostis Hatzidakis.

Grčka od danas, 1u novembra pokreće tri organizovana tržišta električne energije – dan unapred (DAM), unutar dana (IDM) i balansno tržište, kao deo dugo odlaganog plana za usmeravanje veleprodajnog tržišta energije i njegovo kaplovanje sa susednim tržištima Italije i Bugarske, saopštilo je u četvrtak grčko Ministarstvo energetike, prenosi Serbia Energy pisanje Rojtersa.

Reforma je deo takozvanog Ciljnog modela, modela veleprodajnog tržišta električne energije za izgradnju jedinstvenog evropskog energetskog tržišta.

Grčka je jedina zemlja u Evropskoj uniji koja još nije primenila taj model i u skladu sa tim ima najviše veleprodajne cene električne energije u bloku, rekao je ministar energetike Kostis Hatzidakis u saopštenju.

Novi model ojačaće konkurenciju i transparentnost na grčkom tržištu električne energije, doprinoseći smanjenju troškova energije za domaćinstva i kompanije i rastu izvoza električne energije, navodi Hatzidakis.

Nakon pokretanja terminskog tržišta u martu, dan unapred, unutar dana i balansno tržište biće pokrenuto 1. novembra, saopštilo je ministarstvo.

Grčko dan unapred tržište električne energije će se u decembru 2020. godine kaplovati sa italijanskim, a u martu 2021. godine sa bugarskim, dodaje se u saopštenju.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti