Grčka svečano otpočela izgradnju LNG terminal u Aleksandrupolisu

Predstojeća zima biće veoma teška. Srbija će 99 odsto gasa u nekoliko narednih godina dobijati iz Rusije. Mnogo teških i velikih stvari je pred nama da bismo obezbedili sigurnu zimu za građane. Oko energenata - biće mnogo teško, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na ceremoniji obeležavanja početka radova na LNG terminal u Aleksandrupolisu, dodavši da je pitao evropske partnere šta donosi 6. ili 7. paket sankcija, da li će se odnositi na treće zemlje, šta će biti sa naftom, šta sa naftovodima…

U vreme kada je Evropa postala svesna kolika joj opasnost preti ako narednu zimu dočeka bez punih skladišta i sigurnog dotoka gasa u Grčkoj je upriličeno svečano obeležavanje početka izgradnje terminala za utečnjeni prirodni gas u Aleksandrupolisu kraj Soluna.

Gosti grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa bili su predsednik Evropskog saveta Šarla Mišela, predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijeri Severne Makedonije i Bugarske, Dimitar Kovačevski i Kiril Petkov.

Poručujući da bi Balkansko poluostrvo moglo da ima svoje mesto u energetskoj tranziciji celog Epira Micotakis je rekao da je „projekat u Aleksandrupolisu nova energetska kapija i svetionik koji šalje dvostruki signal. Njegovim završetkom uskoro ćemo moći da se oslobodimo gasa koji dolazi iz ruskih izvora i da naše zemlje igraju zajedničku ulogu u novoj energetskoj mapi”.

Micotakis je precizirao da su grčki LNG terminali u stanju da pokriju grčko tržište, ali i da zamene značajan deo ruskog gasa, ocenjujući da „nedavna ucena Moskve gasom čini saradnju ne samo neophodnom, već i hitnom”.

Stiže nam teška zima

Upozoravajući da će energetska situacija ove zime biti veoma teška srpski predsednik Aleksandar Vučić je istakao da će država učiniti sve da Srbija ima što manje problema u tom smislu i naglasio da neće biti problema sa hranom.

Odgovarajući na pitanje da li građani Srbije treba da brinu hoće li biti dovoljno nafte i gasa, imajući u vidu da je Nemačka dala preporuku privredi i građanima da racionalnije troše gas, energente, Vučić je rekao da je Nemačka ozbiljna zemlja i da to samo govori da su svesni šta je ono što dolazi.

„Oni su pripremaju za ono što dolazi, a to je teška zima. Ova će biti najteža od 50-ih godina za Evropu. Za sve nas. Ko vam kaže da će sve da bude lepo i lako, a ima ih i među našim ministrima, taj nije ni dovoljno ozbiljan ni odgovoran, već samo želi da bude popularan”, rekao je Vučić novinarima u Grčkoj.

Problem: energenti i hrana

Upozorio je da će biti mnogo teško u narednom periodu, ističući da svu dva ključna problema – energenti i hrana.

„Uz sve to imamo i dodatni problem inflacije, nemogućnost izlaska na kapitalna finansijska tražišta. Ko će sada da izlazi na tržište obveznica, kako da radite zamenske kredite, nemoguće je, zato što keš postaje resurs”, rekao je Vučić i dodao da je dobro što Srbija nema visoku stopu javnog duga, koja je danas 51,8 odsto BDP-a.

Poručujući da će hrane biti dovoljno Vučić je rekao da „tu neće biti problema”. Istakao je da mora danonoćno da se radi da bi se obezbedile dovoljne količine veštačkih đubriva. Zato je, kako je rekao, sa predsednikom Irana i razgovarao telefonom o obezbeđivanju dovoljnih količina azotnog đubriva za sve ratarske kulture.

„Oko energenata – biće mnogo teško”, naglasio je Vučić dodavši da je pitao evropske partnere šta donosi 6. ili 7. paket sankcija EU, da li će se odnositi na treće zemlje, šta će biti sa naftom, šta sa naftovodima…

Ruski gas i narednih nekoliko godina

Takođe je podsetio da tek kreću pregovori Srbije sa ruskom stranom oko gasa.

Ukazao je i da će bugarskoj strani biti potrebno bar 300 dana, što uz kašnjenja znači godinu i po, da izgrade vezu kako bi i Srbija mogla da povlači konvertovani gas iz grčkog Aleksandupolisa, a potrebno je završiti i interkonektor sa Bugarskom, kao i gradnju ka Severnoj Makedoniji.

Tako da će Srbija 99 odsto gasa u nekoliko narednih godina dobijati iz Rusije, rekao je Vučić.

„Mnogo teških i velikih stvari pred nama da bismo obezbedili sigurnu zimu za građane”, ukazao je predsednik Srbije.

Navodeći i da je u Evropi normalno da se kaže da se će spustiti temperature (grejanja u stanovima) sa 18 do 19, na 13 do 14 stepeni, Vučić komentarišeda je tamo prisutan drugačiji odnos, dok se, kako kaže, na takve reči u Srbiji prvo smeju, pa „ psuju majku”, pa je onda vlast kriva za ono što se dešava u Ukrajini, iako sa tim nema veze…

„Da bismo to sve izbegli, posebno mučenje naših građana koji su prolazili kroz sankcije, trudimo se da uradimo sve što možemo da obezbedimo i dopremimo sve što je potrebno. Da li ćemo uspeti – ne mogu da garanatujem, ali garantujem da ćemo dati sve od sebe”, istakao je Vučić.

LNG terminal u Grčkoj važan za ceo Balkan

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas u Grčkoj da izgradnja LNG terminala predstavlja veliki i važan događaj za ceo region, za ceo Balkan.

„Ovo je važan događaj za ceo region, za ceo Balkan. Veoma smo zahvalni i spremni da preuzmemo velike količine gasa u budućnosti”, naglasio je Vučić otkrivajući da je lično bio skeptičan po pitanju tog projekta, ali da je sada, kada vidi da je sve spremno, veoma zadovoljan zbog toga.

Vučić je rekao da Srbija treba da gradi sisteme za povezivanje sa Bugarskom, jer će tako moći da prihvati i dobije velike količine gasa u Srbiju. Moraće da se uradi nešto i na povezivanju Severne Makedonije.

Rekao je da je zahvalan EU, jer, kako je istakao, kada se govori o potrebama da se izgradi naš deo, najveći deo projekta finansirala je Unija. Tako će, dodaje, i projekat povezivanja sa Severnom Makedonijom finansirati EU.

„Moram da kažem da verujem da možemo zajedno da učinimo veliki broj stvari. Na tom putu, međutim, vidim dosta prepreka, i to nije samo energetsko pitanje, već i hrana, voda i mnogo Aleksandropolisa – drugih teških izazova, koje ćemo morati da rešavamo u budućnosti“, objasnio je Vučić.

Izrazio je nadu da će se naći dobra rešenja kako za evropski, tako i naš narod.

„Lako je uvek napraviti neku ceremoniju. Ali, ključni su životi naših građana, važno je da poboljšamo životni standard naših građana i da sve izazove prevaziđemo uz pomoć EU”, objasnio je predsednik.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.