Grčka: Ubrzano pretvaranje porodičnih kuća u pametne zgrade

U cilju unapređenja postojećeg grčkog građevinskog fonda kroz stvaranje modernih digitalnih infrastruktura koje će olakšati - kako transformaciju zgrada u pametne, tako i njihovu povezanost preko pametnih brojila sa mrežom komunalnih delatnosti, resorna ministarstva zvanično su objavila preduzete mere. Promene ubrzavaju sprovođenje programa, sa ukupnim budžetom od 100 miliona evra, za 120.000 zgrada, do kraja 2025. godine.

Grčka resorna ministarstva zvanično su objavila odgovarajuće odluke kako bi se poboljšao program Smart Readiness koji subvencioniše postavljanje infrastrukture za pretvaranje postojećih zgrada u pametne zgrade, radi ubrzanja procesa za oko 120.000 zgrada.

Program subvencioniše izvođenje radova na postavljanju infrastrukture koja će omogućiti pretvaranje zgrade u pametnu, kao i njeno međusobno povezivanje sa komunalnim mrežama (struja, prirodni gas) putem novih pametnih brojila.

Vaučeri za deo troškova

U tu svrhu Smart Readiness obezbeđuje čekove (vaučere) koji će biti dodeljeni za pokrivanje dela troškova navedenih radova, čija će nominalna vrednost biti određena prema vrsti posla koji će se izvoditi i posebnim karakteristikama zgrada.

Cilj programa je da se unapredi pametna spremnost postojećeg građevinskog fonda u zemlji kroz stvaranje modernih digitalnih infrastruktura koje će olakšati – kako transformaciju zgrada u pametne, tako i njihovu povezanost preko pametnih brojila sa mrežom komunalnih delatnosti.

Promene ubrzavaju sprovođenje programa, sa ukupnim budžetom od 100 miliona evra za jačanje 120.000 zgrada ultra-velikim brzinama kroz ugradnju optičkih vlakana do kraja 2025. godine.

Tačnije, predviđeno je da se od sada zgrada identifikuje korišćenjem nacionalnog zemljišno-knjižnog broja (K.A.E.K) vertikalne imovine, koji će sistem automatski popunjavati, nakon odabira zgrade koja će biti subvencionisana tokom podnošenje Zahteva za izdavanje Smart Readiness Vouchers.

Subvencionisani radovi

U okviru Programa Smart Readiness subvencionišu se radovi na postavljanju infrastrukture koja će omogućiti pretvaranje zgrade u pametnu. Konkretno, projekti uključuju:

Postavljanje optičkih mreža unutar zgrade, kako bi se olakšalo pružanje ultra brzih širokopojasnih usluga u svim delovima zgrade (stanovi, kancelarije, lokali, itd.), postavljanje infrastrukture za buduće međusobno povezivanje brojila komunalne mreže (struja, prirodni gas) sa centralnom tačkom koncentracije elektronske komunikacione infrastrukture zgrade, kao i postavljanje infrastrukture za buduću povezanost kotlarnice centralnog grejanja i mašinske prostorije lifta sa centralnom tačkom koncentracije elektronske komunikacione infrastrukture zgrade.

Kategorije poslova

Što se tiče kategorija kvalifikovanog posla, one obuhvataju sledeće: izgradnju vertikalnog optičkog kabla unutar zgrade, uključujući instalaciju centralnog razvodnika (CC), do jednog sekundarnog razvodnika po spratu (Floor Bok-FB) i vertikalnog kabliranja koji povezuje KK sa FB.

Vertikalni optički kablovi treba da podrže pružanje širokopojasnih usluga brzinom od najmanje 1 Gbps, bez potrebe za dodatnim radovima izvan konstrukcijskih radova horizontalnog optičkog kabla za međusobno povezivanje horizontalnog svojstva. Studija, konstrukcija i dokumentacija vertikalnog optičkog kabla unutar zgrade treba da bude u skladu sa odlukama ministarstava u bilo kom trenutku.

Program za porodične kuće

Definisani poslovi se odnose na interkonekciju brojila električne energije koja uključuje izgradnju cevovoda za povezivanje smeštajnog prostora brojila električne energije sa KK. Zatim, na interkonekciju brojila prirodnog gasa koja uključuje izgradnju cevovoda za povezivanje smeštajnog prostora brojila prirodnog gasa sa KK, kao i na interkonekciju kotlarnice za centralno grejanje koja obuhvata izgradnju cevovoda za povezivanje stambenog prostora kotla za centralno grejanje na KK.

Aktivnosti podrazumevaju i međusobnu povezanost liftovske mašinske prostorije koja obuhvata izgradnju cevovoda za povezivanje lift mašinske sale sa KK.

Prihvatljivi objekti za ovaj program su porodične kuće i zgrade koje se nalaze unutar interventnog područja i nemaju već ugrađene optičke kablove.

Zgrade u vlasništvu države, javnih pravnih lica i privatnih pravnih lica šireg javnog sektora nisu kvalifikovane i isključene su iz akcije.

Izvor: Ienergia

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti