Greenpeace poziva Samsung da koristi samo zelenu energiju

Samsung se obavezao, i ispunio, da će do 2020. za proizvodne procese u Kini, Evropi i SAD koristiti 100% zelenu energiju. Greanpeace smatra da je to mali korak i traži istu politiku i u fabrikama u Vijetnamu i Južnoj Koreji, zemljama koje iz fosilnih goriva proizvode električnu energiju i koje, čak, najavljuju nove elektrane na ugalj.

Samsung mora da pređe na upotrebu 100% obnovljive energije u Južnoj Koreji i Vijetnamu – dve najveće proizvodne baze tehnološkog konglomerata – čak iako te zemlje planiraju da grade još elektrana na ugalj, saopštio je Greenpeace u današnjem izveštaju.

Izveštaj ekološke grupe pohvalio je Samsung Electronics zbog postizanja cilja za 2020. godinu, da 100% koristi obnovljive izvore energije (OIE) u Kini, Evropi i SAD-u, ali je upozorio da i dalje rizikuje da ga potisnu druge tehnološke multinacionalne kompanije koje „koriste svoju kupovnu moć“ za kupovinu solarne i energije vetra.

Najveći svetski proizvođač pametnih telefona koristi fosilna goriva za 82% svojih potreba za električnom energijom, saopštio je Greenpeace.

Južna Koreja i Vijetnam su ključni za Samsungov uticaj na životnu sredinu, jer čine oko 80% potrošnje energije proizvođača elektronike, navodi se u izveštaju Greenpeace-a na 59 stranica. Precizirano je da kompanija nije uključila dve azijske zemlje u ciljeve za 2020. godinu, delimično zbog ograničenja u snabdevanju i infrastrukturi.

Kako sve više kompanija žuri da objavi klimatske ciljeve, poput neto nulte emisije do 2040. godine, ekolozi žele da osiguraju da će ispuniti data obećanja.

„Obećavanje nije stvarni plan, već puki signal“, rekla je direktorka programa Greenpeace za Istočnu Aziju Hiunsook Lee portalu Nikkei Asia, pozivajući Samsung da doda Vijetnam i Južnu Koreju u svoju kampanju od 100% obnovljivih izvora.

„Ovo je naša odgovornost za hiljade globalnih građana, koji su podržali ovu kampanju. A naš cilje je da osiguramo da se kampanje ne koriste kao korporativno zeleno pranje“, rekla je Lee.

Kompanije bi trebalo da plaćaju čistu električnu energiju direktno – bilo sporazumima o kupovini električne energije, bilo ulaganjem u projekte obnovljive energije, navodi se u izveštaju organizacije Greenpeace.

Ova ekološka grupa ocenjuje da su ove opcije bolje od „zelenih cena“, pri čemu potrošači plaćaju premiju na svoje račune za komunalne usluge, kao podršku investicijama u obnovljive izvore energije i „sertifikate o obnovljivim izvorima energije“, koji korisnicima daju kredit za potrošenu energiju na drugim mestima.

Samsung je 2018. najavio da će se u roku od dve godine potpuno preći na zelenu energiju u Kini, Evropi i SAD. Greenpeace je pohvalio „agresivne ciljeve“, ali ih je ocenio kao samo delimično postignute, jer se kompanija oslanjala na zelene cene i energetske sertifikate za 88% ciljeva koji su postigli u 2019. godini.

Greenpeace je, takođe, rekao da je cilj do 2020. godine pomogao Samsungu da postane klimatski lider, ali da sada rizikuje da zaostane za ostalim tehnološkim kompanijama.

Amazon je kupovao tokom 2020. godine više zelene energije od bilo koje druge kompanije, a u stopu su ga pratili francuski Total, Taivan Semiconductor Manufacturing Co., Verizon i Facebook u SAD-u, pokazuju podaci BloombergNEF-a.

„Tražimo više mogućnosti da proširimo upotrebu u regionima sa potrebnim sistemima i uslovima“, rekao je Samsung portalu Nikkei Asia. „Nedavno su se uslovi oko upotrebe obnovljive energije poboljšali u svakoj zemlji, omogućavajući nam da očekujemo da će naša upotreba obnovljive energije i dalje rasti“.

Na domaćem terenu, Seul je postigao ograničen napredak u alternativnoj energiji, koja bi prema planu za obnovljivu energiju trebalo da obezbedi 20% snage zemlje do 2030. godine. Južna Koreja je dostigla 8,1% obnovljivih izvora u 2019. godini, što je pad u poređenju sa 8,3% u 2018. godini, pokazuju podaci državne korejske Agencijw za energiju.

Međutim, 21. juna započeo je novi vladin program, koji omogućava potrošačima da kupuju obnovljivu energiju od proizvođača, mada moraju da potpišu trostrani ugovor, koji uključuje monopolnu Korejsku berzu električne energije.

Samsung polovinu svojih pametnih telefona proizvodi u Vijetnamu i najveći je izvoznik u zemlji.

Vijetnam je 2019. godine postao najveći proizvođač solarne energije u jugoistočnoj Aziji, nadmašivši Maleziju i Tajland, prema energetskoj  konsultantskoj agenciji Wood Mackenzie. Ali, čista energija je zastala, a državni monopol za električnu energiju Vijetnama je to obrazložio činjenicom da je 2021. godine zemlja morala da proizvodi manje obnovljive energije jer je preopteretila mrežu.

U isto vreme Hanoj nastavlja sa gradnjom elektrane na ugalj Vung Ang 2, uz podršku i ulaganje kompanije Samsung C&T, uprkos protestima aktivista, uključujući i Gretu Thunberg.

Prekid obnovljivih izvora mogao bi Samsungu otežati kupovinu energije vetra i sunca, osim instaliranja panela u svojim fabrikama. Ipak, kompanija želi da se pridruži odloženom vijetnamskom pilot programu, koji omogućava ugovore o kupovini sa privatnim dobavljačima energije.

U Južnoj Koreji Samsung je instalirao fotonaponske ćelije na tri lokacije, a planira da to učini na još dva mesta, navedeno je u kompanijskom izveštaju o održivosti za 2020. godinu.

Do kraja 2021. godine Vijetnam i Južna Koreja biće među prvim azijskim zemljama koje će se pohvaliti nižim troškovima proizvodnje električne energije solarnim panelima od troškova proizvodnje električne energije ugljem, predviđa Wood Mackenzie.

Izvor: AsiaNikkei

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti