Grejanje na gas najjeftinije – lož uljem najskuplje

Agencija za energetiku Republike Srbije (AERS) objavila je analizu troškova energije za grejanje stambenog prostora u grejnoj sezoni 2022/2023. Najniže troškove će imati domaćinstva koja se greju korišćenjem prirodnog gasa, slede grejanje na drva i ugalj čija cena značajno varira. Korisnici TA peći moraju biti obazrivi. Najveće troškove energije za grejanje imaće domaćinstva koja koriste električnu energiju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje, propan butan gas i lož ulje.

Za grejanje prosečno izolovanog stambenog prostora od 60m2 na 20oC u toku 16 sati dnevno u celom stanu, 180 dana u grejnoj sezoni, potrebna je energija od oko 9.000 kWh (150 kWh/m2 je prosečna procenjena potrošnja za grejanje u Srbiji). Pri analizi troškova energije za grejanje uzima se u obzir efikasnost uređaja koji se koriste.

Najniže troškove energije za grejanje, za navedene uslove, u grejnoj sezoni 2022/2023. (prema cenama iz prve polovine oktobra 2022.) imaće domaćinstva koja se greju korišćenjem prirodnog gasa, za šta će im biti potrebno 45,5 hiljada dinara. Grejanje korišćenjem drva u područjima Srbije u kojima se ono može nabaviti po nižim cenama (na primer 7.650 dinara po m3) i ukoliko domaćinstva imaju novije peći čija je efikasnost veća, npr. 65% će koštati 63 hiljade dinara, dok će značajno veće troškove, preko 104 hiljade dinara, imati domaćinstva koja koriste skuplje ogrevno drvo (sa cenom 10.700 dinara po m3) i imaju peći niže efikasnosti. Nešto niži troškovi od 96,2 hiljade dinara će biti za domaćinstva koja koriste pelet, ako se sagoreva u efikasnijim pećima konstruisanim za ovo gorivo.

Stepen efikasnosti peći veoma važan

Troškovi grejanja na ugalj će iznositi od 71,9 do 77,7 hiljada dinara, zavisno od vrste uglja koji se koristi.

Domaćinstva koja koriste termoakumulacione peći imaće troškove od 64,4 hiljada dinara, ali samo ukoliko se isključivo koristi jeftinija noćna električna energija. Dopunjavanje peći korišćenjem skuplje električne energije samo tokom dva sata dnevno, uvećava troškove za 40%, tako da oni iznose oko 88,58 hiljada dinara.

Najveće troškove energije za grejanje imaće domaćinstva koja koriste električnu energiju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje, propan butan gas i lož ulje. Za nabavku energenata ili energije, koja je potrebna za grejanje prosečnog stana tokom cele sezone, ona moraju izdvojiti 155,8 hiljada dinara za električnu energiju, 167 hiljada dinara za propan butan gas, odnosno 188,5 hiljada dinara za lož ulje.

Rast cena energenata

U odnosu na prethodnu godinu najviše 58% su porasla cena uglja Banovići. Cene ogrevnog drveta su porasle oko 50%, dok je cena peleta porasla za 34%. Cena propan butan gasa je viša za 25%, dok je cena cene lož ulja veća za 45%. Najmanje su povećane cene prirodnog gasa – za oko 8%, dok je grejanje na struju, zavisno od načina grejanja skuplje za 10 do 15%.

Navedeni iznosi obuhvataju samo troškove nabavke energije, odnosno goriva, a ne obuhvataju investicione troškove (npr. nabavku peći i ugradnju instalacija centralnog grejanja) i troškove periodičnih pregleda i održavanja.

Savet građanima

Pri izboru načina grejanja, tražite pomoć stručnjaka. Ukoliko ste u mogućnosti, izolujte vaš stambeni prostor i promenite prozore. Ukoliko kupujete nove peći i kotlove, izaberite one koje su energetski što efikasniji.

Izvor: AERS

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti