Grejanje stanova na geotermalne izvore umesto na gas u Beču

Beč je započeo projekat prelaska grejanja stanova sa gasa na geotermalne izvore, kako bi grad do 2040. postao klimatski neutralan. Grad Beč će u sledeće tri godine uložiti 4,2 milijarde evra u svrhu sticanja nezavisnosti od gasa.

U pilot-projekat dekarbonizacije uključeno je 277 gradskih stanova koji će se ubuduće grejati geotermalnom energijom sa dubine od 150 metara.

Grad Beč primenjuje mnogobrojne mere kako bi do 2040. postao klimatski neutralan. Tako bi do postavljenog roka svi gradski stanovi trebali da se snabdevaju isključivo ekološkom toplotnom energijom.

Većina gradskih stanova već jeste ili će uskoro biti priključena na ekološki prihvatljivo daljinsko grejanje, ali kod jednog dela stanova to iz tehničkih razloga nije moguće. Kod njih će se posegnuti za alternativnim načinima snabdevanja toplotnom energijom iz obnovljivih izvora.

Toplota sa 150 metara dubine

U toku je pilot-projekat u 14. bečkom okrugu Pencing. U okviru projekta do kraja 2024. godine će 277 gradskih stanova dobiti grejanje i toplu vodu iz geotermalnih izvora odnosno preko toplotnih pumpi.

Na 18 mesta već je započeto bušenje na 150 metara dubine. Tako će se pojedinačni gasni kotlovi u stanovima zameniti centralnom toplotnom pumpom koja će stanove snabdevati grejanjem i toplom vodom.  Električna energija koja je potrebna za funkcionisanje toplotnih pumpi dobijaće se iz solarnih panela na zgradama.

Novi energetski sistem bi trebao da uštedi i do 75 posto toplotne energije. U projekat je uloženo 26 miliona evra.

Kako bi se u okviru energetske tranzicije potražnja za energijom, kao i njena potrošnja smanjila, Grad Beč kontinualno ulaže u termičku sanaciju. Beč u poređenju s ostatkom zemlje ima najnižu potrošnju energije za grejanje i toplu vodu po osobi.

Merama sanacije potrošnja se od 2005. smanjila za 17 posto. Trenutno se termička sanacija sprovodi na 59 projekata, što obuhvata oko 14.000 gradskih stanova, u vrednosti od 660 miliona evra.

Najveća geotermalna elektrana

Grad Beč će u sledeće tri godine uložiti 4,2 milijarde evra u svrhu sticanja nezavisnosti od gasa. U 11. gradskom okrugu Simering upravo se izvodi prva geotermalna elektrana u srednjoj Evropi koja će snabdevati toplotom 110.000 domaćinstava.

Osim toga, ova geotermalna elektrana zvana GeoTief snage 20 MW će obezbediti i električnu energiju za oko 20.000 domaćinstava.

Izvor: Gradnja

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti