Grinpis: Obmane i laži evropskih proizvođača nafte

Nalazimo se usred klimatske krize koja vodi ka globalnoj humanitarnoj krizi neviđenih razmera. Posle poslednjeg razornog izveštaja gde dvanaest evropskih vodećih kompanija obmanjuje javnost sa jeftinim lažima, upozorenja su dostigla „najviše stanje uzbune za čovečanstvo“, kaže se u izveštaju Gripisa.

Dvanaest vodećih evropskih naftnih kompanija već duži vremenski period obmanjuje javnost o spremnosti da smanje sopstveni štetan uticaj na klimu postepenim prelaskom na obnovljive izvore energije, zaključuje se u analizi koju je naručio Grinpis u Centralnoj i Istočnoj Evropi (Grinpis CEE). Grinpis je analizirao profit, prihode i investicije velikih kompanija Shell, TotalEnergies, BP, Ekuinor, Eni, Repsol, INA, MOL, OMV, PKN Orlen, Vintershall Deae i Petrol Group.

Izveštaj pod naslovom The Dirti Dozen: The Climate Greenvashing of 12 European Oil Companies, analizira godišnje izveštaje za 2022. godinu šest svetskih naftnih giganata i šest evropskih naftnih i gasnih kompanija, među kojima je i INA grupa. Izveštaj otkriva da samo majušnih 0,3 odsto ukupne proizvodnje energije dolazi iz obnovljivih izvora. Takođe, samo 7,3 odsto (6,57 milijardi evra) investicija ovih dvanaest kompanija u 2022. godini je upotrebljeno za zelenu energiju, dok je 92,7 odsto (81,52 milijarde evra) potrošeno na uobičajene fosilne projekte, pa čak i širenje fosilnog posla.

Izveštaj Grinpisa takođe otkriva da naftni biznis „podriva napore za očuvanje klime namerno koristeći koktel zelenog pranja, promoviše rešenja kao što su hvatanje i skladištenje ugljenika (CCS) ili kompenzacija ugljenika, obmanjuje u grafikonima sopstvenih prioriteta i aktivnosti, i objavljuje delimične rezultate za zamagljivanje stvarnosti“. Tu nema naznaka bilo kakve promene u fundamentalnoj orijentaciji fosilne industrije koja bi joj omogućila da odigra značajniju ulogu u energetskoj tranziciji. Prema ovom izveštaju, BP, Equinor, Vintershall Dea i TotalEnergies su zapravo smanjili ulaganja u proizvode sa niskim sadržajem ugljenika i obnovljive izvore energije u 2022. u poređenju sa 2021 godinom.

INA u skladu sa konkurencijom

„INA tu nije izuzetak, jer njenom poslovnom strategijom i dalje dominira fosilna orijentacija, a pominjanje održivosti, klimatske krize ili energetske tranzicije uglavnom ostaje na nivou principa. Istovremeno, INA beleži rekordne prihode i dobit: za godinu dana njena neto dobit porasla je za skoro 100 odsto, a u odnosu na prosek prethodne tri godine za više od 400 odsto“, rekao je Zoran Tomić, direktor direkcije kancelarije Grinpisa u Hrvatskoj.

Iako je većina od dvanaest analiziranih kompanija javno izrazila privrženost postizanju cilja „neto nulte emisije” do 2050. godine, i nastavljaju da uveravaju javnost da ulažu u obnovljive izvore energije, nijedna od njih, prema Grinpisu, nije razvila „koherentnu strategiju“ za postizanje ovog cilja. Ogromna većina njih namerava da održi ili čak poveća proizvodnju nafte i gasa najmanje do 2030. godine, navodi se u izveštaju.

Grinpis poziva vlade EU da striktno regulišu poslovanje industrije fosilnih goriva kako bi se sprečile još razornije posledice klimatskih promena, kao i da izrade jasan i obavezujući plan za postupno ukidanje nafte i gasa širom Evrope, počevši od transportnog sektora koji veoma zagađuje (koji čini dve trećine potrošnje nafte u EU). Takve regulatorne mere takođe moraju uključiti obavezu ulaganja u zaista zelenu infrastrukturu.

Izvor: energetika-net

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti