Gvožđe sve jeftinije – ne nazire se najniža cena

Cena rude gvožđa nastavlja da pada i još nije dostigla dno, tvrde analitičari. Mesečna proizvodnja čelika u Kini opada, pošto su stroge kontrole proizvodnje i ograničenja u potrošnji energije umanjili i ponudu i potražnju. Dugoročno, analitičari predviđaju dalji pad cena u godinama koje dolaze, na 65 dolara po toni do 2025. i na 52 dolara po toni do 2030. godine.

Cene rude gvožđa pale su u četvrtak, zbog loših izgleda za potražnju za čeličnim proizvodima i sirovinama u Kini.

Najtrgovaniji ugovor o rudi gvožđa za buduću isporuku u januaru na robnoj berzi u Dalianu završio je dnevno trgovanje za 5,1% nižom cenom, na 511,50 juana (80,21 dolara) po toni. Pre toga je, tokom sesije, cena pala u jednom trenutku na 510,50 juana/t, što je najniži nivo od 4. novembra 2020. godine.

Prema Fastmarkets MB, referentne cene gvožđa od 62% finoće (Fe fines) uvezenog u severnu Kinu bile su 87,27 dolara po toni. To je 4% manje u odnosu na zatvaranje u sredu (17.11.2021.), što je najniža cena od maja 2020.

„Cena rude gvožđa još nije dostigla dno“, napisali su analitičari kompanije Zhongzhou Futures Co Ltd u sedmičnoj belešci.

Kao razlog navode kontinuirano ograničenje proizvodnje čelika u Kini. Ova zemlja to čini da bi ostvarila zacrtane ciljeve dekarbonizacije i previranja u sektoru imovine u zemlji.

Pad proizvodnje u Kini

Mesečna proizvodnja čelika u Kini opada od jula. Zanimljivo je da je u prvoj polovini godine zabeležen dvocifreni rast. Razlog tome su stroge kontrole proizvodnje i ograničenja u potrošnji energije. Umanjeni su i ponudu i potražnju. Proizvodnja sirovog čelika u zemlji od januara do oktobra iznosila je 877,05 miliona tona, što je pad od 0,7% na godišnjem nivou.

Povećanje ponude rude gvožđa, sa uvoznim materijalom, doprinelo je pritisku na cene. U kineskim lukama prošle nedelje zabeležen je 31-mesečni maksimum od 147,60 miliona tona, prema podacima konsultantske kuće SteelHome.

Proizvodnja se seli u latino čeličane

S obzirom da Kina koči proizvodnju čelika, vrhunski proizvođač Vale je saopštio ove nedelje da ide u latino čeličane. Planira da tako diverzifikuje prodaju gvozdene rude i peleta.

Kompanija koja se bavi analizama tržišta Fič Solušn (Fitch Solutions) je nedavno revidirala svoju prognozu cene rude gvožđa sa 170 dolara po toni u 2021. i 130 dolara po toni u 2022. na 155 dolara po toni i 110 dolara po toni, respektivno.

Dugoročno, Fič Solušn predviđa pad cena na 65 dolara po toni do 2025. i na 52 dolara po toni do 2030.

Izvor: Mining

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

Tema Konferencije

Dani
Sati
Minuti
Sekunde

17. maj 2023.